Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε», λέει ο Αλέξης Κούγιας - Έξαλλος ο Μάνος Δασκαλάκης (vid)

Ελλάδα
Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε», λέει ο Αλέξης Κούγιας - Έξαλλος ο Μάνος Δασκαλάκης (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τζωρτζίνα έβλεπε, άκουγε και είχε πλήρη αντίληψη», ανέφερε ο δικηγόρος του πατέρα της 9χρονης

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάνου Δασκαλάκη σε μια αναφορά του Αλέξη Κούγια ότι η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε...

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, λίγη ώρα πριν τη συνέχιση της δίκης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, μίλησε στους δημοσιογράφους.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε σήμερα και ο εν διαστάσει σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου Μάνος Δασκαλάκης. Λίγο πριν την έναρξη της δίκης ο δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη, κ. Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στο σενάριο από την υπεράσπιση ότι η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε, δεν άκουγε και ότι είχε νοητική υστέρηση. Όπως ανέφερε ο πελάτης του, Μάνος Δασκαλάκης, είναι εξοργισμένος: «Είναι ξεκάθαρος. Η Τζωρτζίνα έβλεπε, άκουγε και είχε πλήρη αντίληψη. Αντιδρούσε στα εξωτερικά ερεθίσματα και μάλιστα μου ζήτησε επίσης να μεταφέρω ότι απορεί και οργίζεται ότι η κατηγορούμενη επιτρέπει να διακινούνται τέτοια σενάρια για την κόρη της στον βωμό της υπεράσπισης της».

//--> //-->

Από την πλευρά του ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το παιδί δεν έβλεπε, τα έχει πει στην κατάθεσή της η κυρία Παπαθεοδωροπούλου από την ανάκριση. Άρα ο κ. Γεωργακόπουλος έχει γίνει εκπρόσωπος Τύπου του κ. Δασκαλάκη; Το καταθέτει η κυρία Παπαθεοδωροπούλου και εκεί το βρήκα εγώ διαβάζοντας την κατάθεση, γιατί ο δικηγόρος πρέπει να διαβάζει την δικογραφία. Το λέει η κυρία εντατικολόγος. Η κυρία Παπαθεοδωροπούλου ρητώς το λέει: “Στην αρχή είμαστε σίγουροι ότι δεν έβλεπε καθόλου, μετά νομίζουμε ότι κάτι μπορεί να βλέπει”».

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και σε συμμορία γιατρών, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της παρουσιάστριας Σίσσυς Χρηστίδου.

//--> //-->

Νέες αιχμές Κούγια για μεταμοσχεύσεις - «Ψυχρή η Ρούλα», λέει εντατικολόγος

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της ο κ. Κούγιας υπέβαλε δύο μηνύσεις σε βάρος της για ψευδορκία, ενώ άφησε και πάλι αιχμές για μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομείο του Ρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εσείς εκεί στο Ρίο μαζί με τον κ. Ηλιάδη, γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα τους;»

Πάντως, και η συγκεκριμένη μάρτυρας υπογράμμισε τη διαφορά στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, σημειώνοντας πως «ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Εδώ, η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα. Ο πατέρας ήταν πιο… ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσβολή ό,τι λέγαμε, αλλά οι ερωτήσεις πολύ λιγότερες από του πατέρα».

«Κλήθηκα γύρω στις 10 το βράδυ από τον κ. Κοτσώνη για ένα κοριτσάκι δέκα ετών που υπέστη ανακοπή. Όταν έφτασα εγώ ήδη οι Κοτσώνης και Ηλιάδης είχαν αρχίσει να τη φροντίζουν προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες», είπε η μάρτυρας εξηγώντας ότι το παιδί μπήκε σε πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας, που χρησιμοποιείται σε παιδιά μετά από ανακοπή.

«Η πρώτη εκτίμηση για την καρδιά ήταν καλή. Η ενδοκράνια υπέρταση ήταν αυξημένη. Όταν σταθεροποιήσαμε το παιδί, ενημερώθηκαν οι γονείς από την ομάδα των γιατρών. Υπήρχε αυξημένη τιμή τροπονίνης, που οφείλεται σε στρες και έλλειμμα οξυγόνου, η οποία μειώθηκε σταδιακά τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως παρουσίασε μια σπαστικότητα και υπερτονία που σταδιακά επιδεινωνόταν. Η μάρτυρας περιέγραψε όλες τις κινήσεις των γιατρών από τη μεταφορά της στο Ωνάσειο αλλά και την επιστροφή της στο νοσοκομείο του Ρίου μέχρι το εξιτήριο της τον Ιούλιο του 2021.

Πρόεδρος: Γιατί η θεραπευτική υποθερμία είναι υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις;

Μάρτυρας: Στην ανακοπή εμείς το κάνουμε γιατί προσπαθήσουμε να μειώσουμε της βλάβες στα όργανα. Η υποθερμία είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται διεθνώς. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό οίδημα.

Πρόεδρος: Λέτε είχαμε ένα εγκεφαλοπαθητικό παιδί. Τι σημαίνει αυτό;

Μάρτυρας: Είναι ένας εγκέφαλος που έχει υποστεί βλάβη έπειτα από διάστημα υποξαιμίας.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε «σιγουρευτήκαμε» μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όταν κάποιος είναι διασωλημένος δε βλέπουμε πως αντιδρά. Κάνει φυσιολογικές κινήσεις; Είναι σε κάμψη; Σε έκταση; Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε πριν την αποσωλήνωση.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η ακριβής εικόνα της αντίδρασης των γονιών;

Μάρτυρας: Η εικόνα που είχα αποτέλεσμα όλων των ημερών που ερχόταν οι γονείς. Ήταν τυπικοί στις επισκέψεις. Ο πατέρας ήταν συναισθηματικός, έκλαιγε, χάιδευε, η μητέρα ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Εδώ, η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη, είχε μια στάση πιο ψυχρή σε σχέση με τον πατέρα.

Πρόεδρος: Ενδιαφερόταν για το παιδί με άλλο τρόπο;

Μάρτυρας: Ο πατέρας ήταν πιο… ρωτούσε περισσότερα πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσβολή ό,τι λέγαμε, αλλά οι ερωτήσεις πολύ λιγότερες από του πατέρα.

Αναφερόμενη στην κεταμίνη, η μάρτυρας περιέγραψε τα συμπτώματα που εμφανίζει η χρήση της, τα πολλά από τα οποία συμπίπτουν με όσα εμφάνιζε η Τζωρτζίνα.

«Χορηγείται σε μικρές επεμβάσεις και όταν θέλουμε να επιτύχουμε τη βέλτιστη καταστολή. Πάντα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Είτε ενδοφλέβια είτε ενδομυϊκά, χορηγείται και δίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και μεταβολίζεται πολύ γρήγορα. Συμπτώματα έχει μεταξύ άλλων άπνοια, σιελόρροια, ταχυκαρδία, βρογχόσπασμο, μυδρίαση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «στο σύνολο της νοσηλείας του παιδιου στη ΜΕΘ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Τι έγινε στην παιδιατρική δεν μπορώ να το γνωρίζω».

Εισαγγελέας: Υπήρχε βελτίωση;

Μάρτυρας: Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζίνα μιλούσε με τον πατέρα της και ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.

«Το βάρος μιας καρδιάς δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ. Μας ενδιαφέρει το μέγεθος , διάμετρος και ότι δεν εμφανίζει προβλήματα», απάντησε η μάρτυρας στον Αλέξη Κούγια όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σημασία του βάρους της καρδιάς.

Κούγιας: Σε τι ποσοστό χάνουν τη ζωή τους παιδιά μετά από ανακοπή; Είναι συχνό φαινόμενο;

Μάρτυρας: Έχω δει παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από ανακοπή.

Κούγιας: Σε τι ποσοστό υπάρχουν ανακοπές παιδιών που είναι απροσδιορίστου αιτιολογίας;

Μάρτυρας: Οι ανακοπές στα παιδιά είναι κυρίως λόγω υποξαιμίας. Τα υποξαιμικά προβλήματα που οδηγούν το παιδί σε ανακοπή μπορούν να αρθούν. Δεν γνωρίζω ποσοστά.

Κούγιας: Η κ. Καραντζά μας είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30%.

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί αυτό πριν υποστεί την ανακοπή, είχε κάποια επεισόδια; Γνωρίζετε πόσες ημέρες έμεινε στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι αναγράφεται στο ενημερωτικό.

Κούγιας: Με όσα σας διάβασα από το ενημερωτικό σημείωμα του Καραμανδανειου το παιδί αυτό είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αξιολογήσω. Ήρθε στην εντατική μετά από ανακοπή. Το έγγραφο είναι συνοδευτικό.

Κούγιας: Η κατηγορούμενη κατηγορείται ότι ήταν μια χαρά το παιδί και το δολοφόνησε. Θα λέγατε ποτέ με βάση το ενημερωτικό αυτό ότι είχε καλή κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω.

Κούγιας: Σε αυτό το σημείο υποβάλλει η εντολέας μου μήνυση για ψευδορκία στη μάρτυρα, ενώ έχει ειδικές γνώσεις τις αποκρύπτει!

Ένταση στην αίθουσα

Η ένταση ανέβηκε στη δικαστική αίθουσα όταν ο Αλέξης Κούγιας έθεσε ζήτημα ηθικής της ιατρικής και υπέβαλε ερωτήματα σχετικά με το πόση ώρα αναφέρει η βιβλιογραφία ότι πρέπει να γίνεται ΚΑΡΠΑ.

Κούγιας: Υπάρχει παρέμβαση της ηθικής της ιατρικής κατά την ανάνηψη; Γιατί η κ Καραντζά λέει ότι υπάρχει το ζην και το ευ ζην. Και λέει δεν ξεπερνάμε τα 20 λεπτά γιατί θα έχουμε βλάβες.

Μάρτυρας: Εγώ σας λέω ότι στη δίκη μου πορεία δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη στα 30 λεπτά και ειδικά ενδονοσοκομειακά. Εάν είναι παιδί δεν σταματάς! Μη ρωτάτε ωράρια! Μην ρωτάτε! Όταν ήμουν στο ΕΚΑΒ ξεκινούσα από το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο. Είχε τύχει να πάρω παιδί από την Ανδραβίδα και να το φτάσω στο Καραμανδάνειο! Τι σημαίνει πόσο;

Κούγιας: Λέτε χονδροειδέστατα ψέματα! Ξαναλέω και πάλι κυρία μου, έχετε κάνει ΚΑΡΠΑ με απινιδωτή και διασωλήνωση πέρα από 10-20’; Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Αρκετές φορές! Όταν κάνω ΚΑΡΠΑ, η ΚΑΡΠΑ κρατάει πάντα πάνω από 30 λεπτά.

Κούγιας: Σε ποιο σημείο σταματούσατε;

Μάρτυρας: Μέσα στο νοσοκομείο δεν έχω σταματήσει ποτέ στα 30 λεπτά. Ποτέ. Δεν σταματάμε την ΚΑΡΠΑ με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εγκεφαλική βλαβη. Δεν το σταματάμε!

Κούγιας: Μόνο στη δική σας μονάδα δεν σταματάτε! Μόνο!

Πρόεδρος: Έχετε στοιχεία κύριε συνήγορε;

Κούγιας: Κάτι έχουμε κι εμείς δεν είμαστε κορόιδα! Πείτε μου μια περίπτωση παιδιού που να έγινε ανάνηψη χωρίς να έχει βαριές εγκεφαλικές βλάβες. Δεν υπάρχει κανένα! Γιατί το κάνετε; Γιατί παραβαίνετε την ιατρική ηθική; Ενώ η επιστήμη λέει 10 και 20 λεπτά εσείς το κάνετε; Και παραδίδετε ένα παιδί σε αυτήν την κατάσταση που δεν μπορεί να δει, να μιλήσει, να κουνηθεί, να καταλάβει; Γιατί παραδίδετε στη ζωή τετραπληγικά παιδιά; Στο Ρίο τα κάνετε αυτά, που κατά σύμπτωση στο Ρίο γίνονται και μεταμοσχεύσεις…

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει!

Κούγιας: Απάντησε η γιατρός με τις σπουδές στο Βελιγράδι; Απαντήσατε; Γιατί το κάνετε; Γιατί; Γιατί παραδίδετε τετραπληγικά παιδιά;

Πρόεδρος: Έχει απαντήσει.

Μάρτυρας: Υπάρχουν οδηγίες που έχουν δοθεί από την ιατρική εταιρία του Ηνωμένου Βασιλείου και την αμερικανική εταιρία εντατικής. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα πηγαίνουμε. Από εκεί κ πέρα το αν θα συνεχίσεις ή όχι μια ΚΑΡΠΑ είναι και υποκειμενικό. Εφόσον είναι παιδί και είμαστε ευαισθητοποιημένοι προχωράμε.

Κούγιας: Ότι μετά τα 10-20’ θα έχω ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη, για εσάς αυτό δεν έχει σημασία; Και συνεχίζετε και παραδίδετε στους γονείς ένα παιδί που δεν είναι παιδί πια; Εσείς εκεί στο Ρίο μαζί με τον κ. Ηλιάδη, γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα τους;

Δύο αιτήματα

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας επανέφερε ένα εκ των αιτημάτων που είχε υποβάλει με την έναρξη της δίκης και αφορά στη χρήση αίματος της Τζωρτζίνας. «Κατά την ανάγνωση των ισχυρισμών μας είχαμε υποβάλλει μια σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων να μας παραδοθεί το φυλασσόμενο αίμα της Τζωρτζίνας. Το χρειάζεται ο καθηγητής κ. Τσατσάκης τον οποίο έχουμε ως μάρτυρα με ειδικές γνώσεις. Θέλουμε να το εξετάσουμε τοξικολογικά» ανέφερε ο κ. Κούγιας συμπληρώνοντας πως η πλευρά της κατηγορούμενης αμφισβητεί τις διαπιστώσεις του καθηγητή Ράικου, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Παράλληλα, υπέβαλε αίτημα προκειμένου να κληθεί για να κατάθεση η παιδίατρος Ελένη Ρούτη, που παρακολουθούσε τα παιδιά της οικογένειας. «Μετά την κατάθεση της Αγγελικής Καρατζά και την κατάθεση Ανδρέα Ηλιάδη ζητούμε να κληθεί να καταθέσει η παιδίατρος που παρακολουθούσε τα παιδιά, προκειμένου να διευκρινίσει αν τα παιδιά ήταν φροντισμένα, αν ζήτησε καρδιολογικό έλεγχο, αν υποψιάστηκε ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονταν σε παθολογικά αιτία» σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Ο συνήγορος της 34χρονης κατηγόρησε την νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου για ψευδορκία και υπογράμμισε ότι θα προβούν σε μήνυση σε βάρος της. «Απέκρυψε ότι είναι πρώτη ξαδέλφη και φίλη του Μάνου Δασκαλάκη και έχει ψευδορκήσει. Έχει πει ψέματα διάφορα» είπε ο κ. Κούγιας και συμπλήρωσε: «Μας είπε η κατηγορούμενη ότι η νοσηλεύτρια κατέθεσε για κάποια φωτογραφία στο Facebook που της έκανε εντύπωση ότι έκαναν μπάνιο. Η φωτογραφία αυτή είναι 22 Αυγούστου του 2021, όταν το παιδί ήταν στο σπίτι, όχι στο νοσοκομείο. Είναι τραβηγμένη, δε, από τον κ. Δασκαλακη».

Πηγή: newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News