Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό γίνονται κάθε 25 έως 30 χρόνια - Είμαστε στα 27 (vid)

Ελλάδα
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Οι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό γίνονται κάθε 25 έως 30 χρόνια - Είμαστε στα 27 (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο» τόνισε ο σεισμολόγος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για την δυνατότητα του Κορινθιακού να «δώσει» σεισμούς μεγάλου μεγέθους, τονίζοντας παράλληλα, ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν απομακρύνεται, εάν δεν τον υπενθυμίζουμε.

Ειδικότερα, όπως είπε: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μάς δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».

Παράλληλα επεσήμανε πως: «Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε».

Την ίδια ώρα εξήγησε: «Διαπιστώνω το έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή» και τόνισε πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο «χειροπιαστά» προβλήματα.

«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν - καλοπροαίρετα το λέω - κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο» πρόσθεσε.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News