Τραγωδία στα Τέμπη: Γιατί «ψάχνουν» την έκρηξη στο τρένο - Τα βασικά ερωτήματα που «καίνε»

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: Γιατί «ψάχνουν» την έκρηξη στο τρένο - Τα βασικά ερωτήματα που «καίνε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν για την έκρηξη και τη φωτιά ευθύνονται υλικά που βρίσκονταν νόμιμα στα δύο τρένα ή αν σε κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες υπήρχε κάποιο φορτίο που μεταφερόταν παράνομα

Η τραγωδία στα Τέμπη βύθισε στο πένθος τη χώρα, όμως ακόμη και σήμερα τα ερωτήματα και τα κενά σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου εξακολουθούν να παραμένουν και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τα διαλευκάνει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα ερωτήματα που «καίνε» είναι τα εξής:

  • Ποια ήταν η αιτία της φωτιάς;
  • Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης;
  • Ποια ήταν η έκταση;
  • Ποια ήταν τα υλικά καύσης;
  • Ποιες ουσίες βρέθηκαν στο υπέδαφος;
  • Ποιος ήταν ο ρόλος των λαδιών των μετασχηματιστών;
  • Υπήρχαν χημικές ουσίες;
  • Πώς προκλήθηκαν χημικά εγκαύματα σε πυροσβέστες;

Τέμπη: «Τα στοιχεία δεν… τσιμεντώθηκαν»

Την ίδια ημέρα της αυτοψίας των χημικών του τελωνείου Λάρισας, έλαβαν υπολείμματα από τον τόπο της τραγωδίας και οι πραγματογνώμονες που έχουν αναλάβει τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών ορισμένων εκ των θυμάτων. Μεταξύ αυτών και ο μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Λακαφώσης, ο οποίος ξεκαθαρίζει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι οι ειδικοί πήραν όλα τα δείγματα που χρειάζονταν για την έρευνά τους πριν καθαριστεί η περιοχή και πέσει μπετόν στο σημείο της σύγκρουσης, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί απόκρυψης δεδομένων.

«Επειδή ακούστηκαν πολλά σχετικά με το ότι έγινε προσπάθεια να θαφτούν κάποια στοιχεία, θέλω να είμαι σαφής. Τα στοιχεία δεν… τσιμεντώθηκαν, γιατί νωρίτερα τόσο εμείς όσο και οι χημικοί του τελωνείου είχαμε πάρει από το σημείο οτιδήποτε μας ήταν χρήσιμο και μπορεί να φωτίσει την έρευνά μας», σημειώνει ο κ. Λακαφώσης, προσθέτοντας: «Μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα της μεγάλης αρχικής ανάφλεξης άγνωστης καύσιμης ύλης και είναι κάτι που ακόμα μας απασχολεί.

Επίσης, ένα ακόμα θέμα είναι η εξέλιξη της φωτιάς για τα πρώτα 15-20 λεπτά από τη σύγκρουση των τρένων, την ώρα δηλαδή που δεν είχε προλάβει ακόμα να φτάσει η Πυροσβεστική.

Το σημείο έναρξης της φωτιάς και τα εύφλεκτα υλικά μέσω των οποίων μεταδόθηκε και έφτασε μέχρι το πίσω μέρος του βαγονιού Β2 είναι θέματα που ακόμα διερευνώνται».

Το μεγάλο ερώτημα για τις ανακριτικές Αρχές, αλλά και για τους πραγματογνώμονες, είναι αν για την έκρηξη και τη φωτιά ευθύνονται υλικά που βρίσκονταν νόμιμα στα δύο τρένα, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα συστήματα πυρασφάλειας, ή αν σε κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες υπήρχε κάποιο φορτίο που μεταφερόταν παράνομα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News