Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα επεισόδια στην Τζωρτζίνα» κατέθεσε γιατρός

Ελλάδα
Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα επεισόδια στην Τζωρτζίνα» κατέθεσε γιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μητέρα ήταν ψύχραιμη έως ψυχρή, αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη», είπε η παιδίατρος-εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου στο δικαστήριο

Στην πορεία της μικρής Τζωρτζίνας από την ημέρα εισαγωγής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου μέχρι και το θάνατο της αναφέρθηκε η εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου, περιγράφοντας τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως μια «ψύχραιμη, έως ψυχρή, λιγομίλητη και αποστασιοποιημένη. Πρακτικά δυσκολευόταν να εκφράσει το συναίσθημά της, ήταν μια μάνα που αντιμετώπιζε ψυχρά το θέμα».

Μάλιστα, σε ερώτηση που της τέθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας αν υπήρξαν υποψίες ή προβληματισμοί σχετικά με την Τζωρτζίνα και την κατάσταση της ανέφερε πως «μας είχαν προβληματίσει τα επεισόδια. Δεν είχαμε ιατρική αιτιολογία. Όπως και δεν το ότι δεν είχε καταφέρει γιατρός ποτέ να δει τα επεισόδια. Δεν υπήρχε εξήγηση των επεισοδίων».

Η μάρτυρας εξήγησε πως έγινε συζήτηση μεταξύ των γιατρών σχετικά με το εάν η περίπτωση της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιατρικό παράδοξο ή εάν υπήρξε επέμβαση εξωγενούς παράγοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι υπήρχε ιατρικό παράδοξο και ναι, σκεφτήκαμε ότι μπορεί να έχει υπάρξει εξωγενής παράγοντας».

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της πρόεδρους της έδρας σχετικά με την άτακτη εμφάνιση των συμπτωμάτων στη Τζωρτζίνα, η εντατικολόγος ξεκαθάρισε: «Ίσως. Κρίναμε ότι τα επεισόδια στην παιδιατρική κλινική ήταν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και κρίναμε ότι οι 36 ώρες που την κρατήσαμε μετά στη μονάδα ήταν αρκετές για να εκδηλώσει κάτι, αν αυτό ήταν περιοδικό».

Πρόεδρος: Οι γονείς ρώτησαν «γιατί γιατρέ κάνετε αυτό στο παιδί». Σας έκαναν ερωτήσεις για τις εξετάσεις, την κατάστασή του, κλ.π.; Θυμάστε;

Μάρτυρας: Καθημερινά συζητούσαμε με τους γονείς.

Πρόεδρος: Είχαν απορίες σχετικά με τη διαδικασία; Κάτι που τους προβλημάτιζε; Και μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού την αποκατάστασή του υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις. Ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Πρόεδρος: Στις 11/4/2021 ξέρετε να υπήρχαν ευρήματα που να παραπέμπουν σε καρδιολογικό πρόβλημα του παιδιού;

Μάρτυρας: Η τιμή της τροπονίνης ήταν αυξημένη, όμως συμβαίνει μετά από ανακοπές. Ακόμα και καρδιολογικό να μην είναι το αίτιο υπάρχει μια δυσλειτουργία. Στην περίπτωση μας απεξαρτηθηκε από τα 2 φάρμακα στις 72 ώρες. Θα μπορούσε να σταματήσει και το τρίτο αλλά το κρατήσαμε για την διαδικασία της αποσωλήνωσης.

«Όσο περνούσε το διάστημα είχαμε την αίσθηση οτι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν σα να αντιλαμβάνεται κάποια ερεθίσματα, την παρουσία τον γονέων της. Πολλές φορές είναι και η επιθυμία μας να δούμε αντιδράσεις, γιατί πολλές φορές οι κινήσεις είναι αντανακλαστικές» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν αντιλήφθηκε δυσαρέσκεια από τους γονείς προς τους γιατρούς, υπήρχε εμπιστοσύνη και διάθεση για συζήτηση και στην πορεία ανέπτυξαν μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Ηλιάδη».

Πρόεδρος: Ξέρετε τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Το χρησιμοποιούμε για καταστολή των παιδιών και συγκρατεί τα αντανακλαστικά.

Πρόεδρος: Πώς χορηγείται;

Μάρτυρας: Μπορεί και μόνο του, αλλά συνήθως μαζί με άλλο φάρμακο. Μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων για να αποφύγουμε το θέμα τη συσσώρευσης των δόσεων, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και μόνη της.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μάρτυρας: Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σιελόρροια, μυδρίαση και μπορεί να κάνει βραδυκαρδία, εμετούς και διάρροιες.

Αναφερόμενη στο διάστημα που η Τζωρτζίνα βρισκόταν στο σπίτι, η μάρτυρας εξήγησε πως δεν έκανε επεισόδια σπασμών εκτός από μια φορά που ενημέρωσε η μητέρα. «Όταν με κάλεσε η μητέρα στις 20/1 την ρώτησε αν έχει κάνει ξανά τέτοια επεισόδια και είπε όχι» σημείωσε η μάρτυρας.

Το δικαστήριο βρίσκεται σε διακοπή και η μάρτυρας θα εξεταστεί στη συνέχεια από τον συνήγορο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News