Δίκη για Μάτι: «Υπήρξε ολιγωρία συντονισμού και κινητοποίησης», λέει τεχνικός σύμβουλος

Ελλάδα
Δίκη για Μάτι: «Υπήρξε ολιγωρία συντονισμού και κινητοποίησης», λέει τεχνικός σύμβουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αξιολογήθηκε ο κίνδυνος για να γίνει ο αναγκαίος συντονισμός για τη φωτιά στο Μάτι», εκτιμά τεχνικός σύμβουλος στην κατάθεσή του

Ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην κατάθεσή ανέδειξε την ολιγωρία των Αρχών και τα λάθη που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των 104 νεκρών.

«Οι άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι» επανέλαβε ο μάρτυρας που ξεκαθάρισε ότι τα εναέρια μέσα μπορούσαν να πετάξουν εκείνη την ημέρα, παρά τον ισχυρισμό του Δημοσίου για το αντίθετο. «Στην Κινέτα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Η ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Ήταν απαράδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα εναέριο μέσο» είπε ο πραγματογνώμονας, όπως μεταδίδει το newsbomb.gr. 

Δικηγόρος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Δικηγόρος: Μιλάνε για αυθαίρετη δόμηση. Είναι γεγονός ή είναι μια... αρλούμπα του δημοσίου;

Μάρτυρας: Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι όμως δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα, είτε όχι. Το Μάτι πάντως μπήκε εκ των υστέρων σε αυτό το χάρτη των αυθαίρετων.

Δικηγόρος: Έγινε προσπάθεια να απογειωθεί το ελικόπτερο της αστυνομίας;

Μάρτυρας: Όχι δεν έγινε καμία προσπάθεια αν και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση γιατί έχει τα μέσα. Έχει θερμικές κάμερες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα.

Δικηγόρος: Υπάρχει αιτιολογία για την μη χρήση των ελικοπτέρων της αστυνομίας;

Μάρτυρας: Όχι.

«Ο κίνδυνος ήταν προβλέψιμος γιατί είχαμε πυρκαγιά 4, δεν αξιολογήθηκε ο κίνδυνος για να γίνει ο αναγκαίος συντονισμός. Τα θύματα έμειναν αβοήθητα. Ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων όφειλε να θέσει σε επιφυλακή το προσωπικό της υπηρεσίας ανεξάρτητα από την επιφυλακή που διατάχθηκε αργότερα» επεσήμανε ο κ. Γκουρμπάτσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News