Σουδάν: Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων (vid)

Ελλάδα
Σουδάν: Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην Αίγυπτο είναι έτοιμα να μεταβούν εντός της ημέρας δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ή C-27J. Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκεται και μια ομάδα 30 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Μαζί με τους κομάντος, στην Αίγυπτο θα μεταβεί ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ενημέρωση, θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως απόλυτης προτεραιότητας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας είπε: «Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν. Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη - μελη της ΕΕ και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Άμυνας».

Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Θα θέσω αύριο το πρωί στο ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Έχω επικοινωήσει με αξιωματούχους για το θέμα, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, τρεις φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων».

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

//--> //-->

Η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση, ενώ υπήρξε επικοινωνία του ΥΠΕΞ και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

Ήδη σήμερα ξεκίνησε η εκκένωση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News