Πανάγιος Τάφος: Συγκλονιστική μαρτυρία - Έτσι έσχισε την κολώνα το Άγιο Φως (vid)

Ελλάδα
Πανάγιος Τάφος: Συγκλονιστική μαρτυρία - Έτσι έσχισε την κολώνα το Άγιο Φως (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε το βίντεο του Διεθνούς Πρακτορείου «Ορθοδοξία» από τον τόπο που το Άγιο Φως έσκισε τον κίονα

Η ιστορία της Αφής του Αγίου Φωτός έχει πραγματικά συγκλονίσει εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.

Η θαυμαστή του εμφάνιση το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου κάνει πολλά μάτια τα δακρύσουν, καρδιές να σκιρτίσουν, αλλά πολλές φορές προκαλεί και αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των άλλων δογμάτων, οι οποίοι θα ήθελαν και εκείνοι να είναι στη θέση του Έλληνα Πατριάρχη. Αυτό, όμως, έχει λυθεί αιώνες τώρα θαυμαστά και αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων.

Δείτε το βίντεο του Διεθνούς Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» από τον τόπο που το Άγιο Φως έσκισε τον κίονα:

Μπαίνοντας, λοιπόν, στο ναό μια και μοναδική πόρτα οδηγεί στο εσωτερικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως. Είναι από ξύλο καρυδιάς και κυπαρισσιού, ύψους 6 και πλάτους 4 μέτρων. Πλάι της, υπάρχει και μια άλλη, που την έκλεισε ο Σουλτάνος Σαλαντίν το 1187. Οι δύο αυτές πόρτες πλαισιώνονται από 11 μαρμάρινες κολώνες.

Στην αριστερή πλευρά παρατηρούμε «τη σχισμένη και μαυρισμένη κολώνα».

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1520 επί Τουρκοκρατίας Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ και αυτός απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός.

Στον Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως. Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη μας, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από τον Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα.

Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες αλλά το Άγιο Φως δεν του έκανε τη χάρη και δεν έβγαινε. Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό, και κεραυνός έσκισε την κολώνα από την οποία βγήκε Φως που άναψε τα κεριά του Πατριάρχη μας.

Ο παρευρισκόμενος Εμίρης του Τούναμ που ήταν επικεφαλής της φρουράς και διαπίστωσε το θαύμα, πίστεψε και έγινε χριστιανός. Οι Τούρκοι ύστερα τον θανάτωσαν. Μετά από αυτό το θαύμα, ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να παίρνει το Άγιο Φως το είχε ΜΟΝΟ ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι στους επόμενους αιώνες μέχρι σήμερα.

Περιηγηθείτε παρακάτω στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο, μέσα από τρισδιάστατες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Περιηγηθείτε πατώντας τα βέλη προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε ή κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύροντας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή σύροντας με το δάχτυλο σε οθόνες αφής. Κάντε ζουμ με το + και –

Για περιήγηση σε πλήρη οθόνη (full screen) πατήστε το κουμπί με τα 4 βελάκια.

Επισκεφτείτε διαφορετικούς χώρους του Ναού επιλέγοντας τις αντίστοιχες εικόνες στο κάτω μέρος. Με το ▶▶ δείτε περισσότερους χώρους του Ναού (με σειρά: 1. Αγία Αυλή, 2. Αγία Αποκαθήλωσις, 3. Εσωτερικό του Ναού, 4. Εσωτερικό του Ναού, 5. Ιερό Κουβούκλιο, 6. Παρεκκλήσιο του Αδάμ, 7. Παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, 8. Εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου, 9. Πανάγιος Τάφος).

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

(Φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News