Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας

Ελλάδα
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που αποτελούσε την έδρα του 952ου Λόχου της ΕΣΑ (Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία), κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια, πολίτες που είχαν αντιδικτατορική δράση.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/4), στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, από τον Δήμο Πειραιά και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που αποτελούσε την έδρα του 952ου Λόχου της ΕΣΑ (Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία), κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια, πολίτες που είχαν αντιδικτατορική δράση.

Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του και μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενέκρινε την παραχώρηση ενός από τα κτίρια εντός του Στρατοπέδου, ώστε να στεγαστούν γραφεία του Συνδέσμου.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του επεσήμανε: «Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης για το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πόλη μας. Μια μαύρη επέτειος καθώς συμπληρώνονται 56 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967, όταν και κατελύθη η Δημοκρατία με το πραξικόπημα. Το Στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια αποτέλεσε χώρο βασανιστηρίων. Μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, παραχωρήσαμε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα κτήριο εντός του Στρατοπέδου από αυτά όπου οι άνθρωποι αυτοί βασανίστηκαν. Η δημιουργία γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 εδώ στον Πειραιά, θεωρώ ότι θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο να γίνει γνωστή και να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ιστορικότητα αυτού του χώρου. Ίσως με τη δημοσιοποίηση του θέματος, υπάρξουν και νέες μαρτυρίες ανθρώπων που «βρέθηκαν» εδώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δεν έχουν μιλήσει έως τώρα. Από την πλευρά μας, έχουμε σχεδιάσει γι' αυτό το πανέμορφο πάρκο, έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων, μια συνολική ανάπλαση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ μια γειτονιά αλληλεγγύης, ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης μας, με κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, με παιδική βιβλιοθήκη, με δομές στήριξης για άνεργες μητέρες και μία σειρά άλλων λειτουργιών σε μία περιοχή όπως τα Καμίνια, που κοινωνικά χρειάζεται, θεωρούμε, μία τέτοια δομή», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, Νίκος Μανιός, δήλωσε: «Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την αποφράδα ημέρα που τα τανκς κυκλοφορούσαν στην γειτονιά μου, στη Λεωφόρο Κηφισίας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και εκείνη η αδυναμία να περάσουμε τον δρόμο που τον περνάγαμε κάθε ημέρα ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα απ' ότι περιμέναμε, γιατί περιμέναμε μία εκτροπή. Βέβαια, ήμουν 20 χρονών τότε, πράγμα που σήμαινε ότι ήξερα πολύ καλά τι γίνεται. Είχα την εμπειρία από την δράση μου στο κίνημα των νυχτερινών σχολείων, όπου ήμουν μέλος και στη Νεολαία της ΕΔΑ, οπότε πολύ σύντομα βρήκα τον δρόμο μου, να αγωνιστώ ενάντια στη δικτατορία. Δεν έχει σημασία τι απέγινα, αν πήγαμε φυλακή ή αν δεν πήγαμε φυλακή. Εκείνο που μένει είναι ένα αίσθημα δικαίου, όχι δικαίωσης, ότι, όταν έπρεπε, έκανες ότι μπορούσε κανείς να κάνει. Αυτό είναι το μήνυμα για τους νέους, που μπροστά τους έχουν πολύ πιο δύσκολες εποχές απ' ότι νομίζουν. Να κάνουν, όταν θα έρθει η ώρα, και κάθε μέρα έρχεται η ώρα, πιο πολλά απ' όσα μπορούν».

Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας, δήλωσε: «Η μνήμη που πρέπει να μείνει ζωντανή. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που μας κάνει περήφανους και η προσπάθεια να αναπλαστεί επιτέλους ο χώρος ως ένα σημαντικό πάρκο για τα Καμίνια και τον Πειραιά, είναι τα σημαντικά μηνύματα της σημερινής ημέρας. Η 21η Απριλίου, με 56 χρόνια πίσω, έχει μείνει σαν μία σκοτεινή ανάμνηση. Η παρούσα γενιά οφείλει να την κρατήσει ζωντανή για να μην μας ξανασυμβεί οτιδήποτε που έχει σχέση με την κατάλυση της δημοκρατίας, με την κατάλυση της ελευθερίας των ανθρώπων, με την επιστροφή του φασισμού».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» Αλέξανδρος Κοτέας, ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι», Θανάσης Διαβολάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σπύρος Χαλβατζής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, μέλος του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «Βέλος», Παναγιώτης Χατζηπέρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News