default-image

Τσίπρας: Πρωθυπουργός της χώρας τού «δεν ήξερα» ο Μητσοτάκης

Ελλάδα
Τσίπρας: Πρωθυπουργός της χώρας τού «δεν ήξερα» ο Μητσοτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό «της χώρας τού "δεν ήξερα"» - Το σχόλιο Οικονόμου

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας στην Καλαμάτα.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό «της χώρας τού "δεν ήξερα"», τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν ήξερε»:

...ότι εκτός των ΜΕΘ, όσοι διασωληνώνονται πεθαίνουν.

...ότι ο ανιψιός του είχε στήσει παρακράτος μέσα στο Μαξίμου και παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα.

... ότι η υπουργός Πολιτισμού ανέδειξε ως κορυφαίο πρόσωπο τον κ. Λιγνάδη

... τι έκαναν ο κ. Πάτσης, η κ. Νικολάου, ο κ. Κοντολέων η στρατιά των αρίστων στην κυβέρνησή του

... ότι ο υπουργός ων Υποδομών έχει αφήσει ερείπιο τον σιδηρόδρομο.

Αναφερόμενος στο έγκλημα στα Τέμπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το πένθος και την οργή που επικρατεί στη χώρα και χρησιμοποίησε τη φράση: «Ως εδώ, δεν πάει άλλο».

«Όλες οι ασχήμιες του δήθεν επιτελικού κράτους συναντήθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών», είπε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε το «χρέος για την αλήθεια» και την αποφυγή της συγκάλυψης, ενώ καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να κρύψει τις ευθύνες της.

«Η αλλαγή είναι ο καθένας από μας»

Η προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο κόσμος θα γίνει πράξη στις επικείμενες εκλογές, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να αλλάξουμε τη χώρα», «να ξαναφέρουμε τη Δικαιοσύνη».

Στέλνοντας μήνυμα «αποφασιστικότητας και ελπίδας», όπως είπε, τόνισε ότι «είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ» για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «μαζί με τον λαό» τη δύσκολη μάχη της πολιτικής αλλαγής.

Επισήμανε ότι «η αλλαγή είναι ο καθένας από μας», «ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, που διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο».

Διαφθορά, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία

Αφού έκανε αναφορά στην πανδημία και στους χιλιάδες νεκρούς, στις υποκλοπές και στις «υποθέσεις διαφθοράς» πρόσθεσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. Ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί. Διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ. Λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες της χώρας». Έκαναν κανονικότητα την οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι. Υπονόμευσαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Τα διλήμματα των εκλογών

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα των εκλογών: «Οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε στα κρίσιμα διλήμματα που ορθώνονται μπροστά μας: Αλήθεια, ή συγκάλυψη; Εντιμότητα, ή διαφθορά; Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;».

Δικαιοσύνη παντού

Κάλεσε τους πολίτες «από δω, από την Καλαμάτα, να υπογράψουμε μαζί το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας. Ακολούθως εξήγησε: «Η πρώτη πράξη δικαιοσύνης, είναι ότι από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων. Ακολούθως εξειδίκευσε:

Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ξεπάγωμα των τριετιών

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

Κανόνες στη λειτουργία των funds

Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι «Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι δυνατότητα σε τραπεζική χρηματοδότηση και όχι μόνο οι μεγάλοι».

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις

Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Εξήγγειλε ακόμη μέτρα για τις μητέρες και για τους νέους με «προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbn και διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου»

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος

Θέλουμε επίσης μια Ελληνική Αστυνομία που να καταπολέμα το έγκλημα. Όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.

Για αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Αναδιοργάνωση, τον εκδημοκρατισμό και τη κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

Και θέλουμε μια ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia.

Μίλησε για έλεγχο των αμυντικών δαπανών προειδοποιώντας ότι «Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε. Θα στηρίξουμε έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα θα ελέγξουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια».

Τέλος μίλησε για «δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη εξηγώντας ότι σημαίνει:

Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

Σημαίνει Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

Σημαίνει Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

«Οι αυτοδυναμίες χρεοκόπησαν τη χώρα»

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στις συνεργασίες της επομένης των εκλογών: «Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το εθνικό μας σχέδιο. Και έχει ως όρο, προϋπόθεση, προαπαιτούμενο, την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ατζέντα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία. Την ταυτίζει μάλιστα με τη σταθερότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας. Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα».

Το σχόλιο Οικονόμου

Να αποδομήσει την ομιλία Τσίπρα επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονομόμου, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψέματα και εμμονές, διαστρεβλώνοντας παράλληλα την πραγματικότητα όσον αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015-2019», δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Έμεινε όρθια στις κρίσεις. Μείωσε 50 φόρους, αύξησε κατά 20% τον κατώτατο μισθό, έχει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τη υπόλοιπη Ευρώπη, η ισχυρή φωνή της ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι το Ισραήλ και από τις Βρυξέλλες μέχρι τον Αραβικό κόσμο. Τα σύνορα μας είναι απροσπέλαστα και η γεωστρατηγική μας θέση ενισχυμένη. Στη παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια υπηρετούν περισσότερα στελέχη από ότι στο παρελθόν».

Και πρόσθεσε: «Αυτά και πολλά άλλα οι πολίτες τα γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία. Όπως γνωρίζουν ότι υπάρχει και κάτι που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας, με τα ψέματα και τις εμμονές του. Με τις εύκολες υποσχέσεις που θα χρηματοδοτήσει από τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων, για τους οποίους μια πρόγευση μας έδωσε ο κ. Δραγασάκης. Και με τις φαντασιώσεις για μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, που ούτε να την περιγράψει δεν τολμά. Είτε γιατί ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα σχηματιστεί ποτέ, είτε γιατί η περιγραφή της θα αποκάλυπτε την ανακύκλωση φθαρμένων και μοιραίων για την πατρίδα προσώπων και πολιτικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News