Ανδρέας Ξανθός: «Ή οι ανάγκες των πολλών ή τα συμφέροντα των λίγων» - Ειδική μνεία για συνεργασίες από τον πρώην υπουργό

Ελλάδα
Ανδρέας Ξανθός: «Ή οι ανάγκες των πολλών ή τα συμφέροντα των λίγων» - Ειδική μνεία για συνεργασίες από τον πρώην υπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην υπουργός Υγείας, εξαπολύοντας βολές κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, έθεσε τα διλήμματα του κόμματός του στο εκλογικό σώμα, «κλείνοντας το μάτι» σε μια αποστροφή του λόγου του στον Νίκο Ανδρουλάκη

Την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει την πρωτιά, εξέφρασε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σήμερα Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων.

Ο πρώην υπουργός Υγείας εξαπολύοντας βολές κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά έθεσε τα διλήμματα του κόμματός του στο εκλογικό σώμα, «κλείνοντας το μάτι» σε μια αποστροφή του λόγου του στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «βαθύ κράτος» που -όπως είπε- συντηρεί, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για μια σειρά ζητημάτων, που αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο την βάση της πολιτικής ατζέντας για το Νομό στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, μετά τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που σηματοδότησε η τραγωδία στα Τέμπη, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο κυρίως των νέων που ζητούν δικαίωση, τονίζοντας ότι η διαχωριστική γραμμή της εκλογικής αναμέτρησης επικεντρώνεται στη ριζική αλλαγή.

Ενόψει της κάλπης που θα αναδείξει τη νέα διακυβέρνηση της χώρας ο Ανδρέας Ξανθός θέτει στο εκλογικό σώμα το δίλημμα «ή οι ανάγκες των πολλών ή τα συμφέροντα των λίγων». Επίσης σημειώνει με έμφαση πως η βασική στόχευση του κόμματός του είναι να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των αναποφάσιστων πολιτών που βάσει των δημοσκοπήσεων αγγίζουν το 17,5% και που -όπως πρόσθεσε- η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν πλέον εχέγγυα αξιοπιστίας για να τους πείσουν.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε όμως και για τις μετεκλογικές συνεργασίες, «κλείνοντας» ουσιαστικά το «μάτι» στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ξανθός μιλώντας ακόμα και για τα όσα προηγήθηκαν εσωτερικά στο κόμμα του με αφορμή τη στάση του Παύλου Πολάκη ξεκαθάρισε πως το θέμα αυτό έχει πλέον κλείσει και όλοι μαζί είναι έτοιμοι να δώσουν τον αγώνα τους ενόψει των εκλογών.

Τέλος ο Ρεθυμνιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμώντας τους πέντε βασικούς άξονες του κοινοβουλευτικού του έργου εστίασε στον πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη και τις υποδομές, στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στην εκπαίδευση και σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής.

 Δήλωση για τη νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Σε δήλωσή του ο Α. Ξανθός για το νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αδιαφανής Διοίκηση στον ΕΟΠΥΥ υπηρετεί τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ξανθού έχει ως εξής:

«Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που για πρώτη φορά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπηση από τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011, ο ΕΟΠΥΥ γίνεται ένας απολύτως ελεγχόμενος από την κυβέρνηση οργανισμός, χωρίς καμία εκπροσώπηση των εργαζομένων, των παρόχων και των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ένα συγκεντρωτικό και αδιαφανή  μηχανισμό, απόλυτα εξαρτημένο από την κυβέρνηση και τελείως αποκομμένο από τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες. 

Η κατάργηση των κοινωνικών εκπροσωπήσεων και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας  στη διοίκηση κρίσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου ,  είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που εφαρμόζει παντού το “καθεστώς Μητσοτάκη”. Ο ασφυκτικός έλεγχος στο Κράτος, ο αυθαίρετος και αναξιοκρατικός διορισμός  διοικήσεων, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλ. κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και του ΣΕΥΥΠ), οι μηχανορραφίες για την αποδυνάμωση Ανεξάρτητων Αρχών και την αποπομπή των επικεφαλής τους, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού συστήματος εξουσίας, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Το «επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον συνώνυμο των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, της «μεροληψίας» υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, της πελατειακής λογικής και, φυσικά, της διαιώνισης και συγκάλυψης της διαφθοράς. 

Η επιλογή του υπουργείου Υγείας για “αναδιοργάνωση” του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας,   η εκχώρηση του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι διοικητικές αυθαιρεσίες και οι «καρατομήσεις» στελεχών του, εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  της Κοινωνικής Ασφάλισης.  

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση και η αλλαγή πολιτικής στην Υγεία, είναι κομβική προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και δημόσιο Ασφαλιστικό Φορέα Υγείας όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα εγγυάται την  καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News