Ρόδος: Δυναμικά και με πολλές προσδοκίες ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

Ελλάδα
Ρόδος: Δυναμικά και με πολλές προσδοκίες ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει εκτίμηση ότι θα διαρκέσει περισσότερο με βάση και τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί

 Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος για το νησί της Ρόδου και όλα συνηγορούν ότι και φέτος θα είναι μια δυναμική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού γεγονός που θα έχει τα ανάλογα οφέλη για την τοπική οικονομία που είναι προσανατολισμένη στον τουρισμό.

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει εκτίμηση ότι θα διαρκέσει περισσότερο με βάση και τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

«Η σεζόν θα είναι εφάμιλλη και ίσως και καλύτερη από αυτήν του 2022 που ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

«Το καλό είναι ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και ανεβασμένοι σε σχέση με τα ποσοστά τους τόσο τα περσινά όσο και του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος και υπογράμμισε ότι αυτό που απασχολεί πλέον τον ξενοδοχειακό κλάδο σήμερα είναι ότι τώρα που ξεκινά η υπογραφή των συμβολαίων του 2024 θα πρέπει να καταφέρει να μετουσιώσει αυτό το θετικό κλίμα σε καλύτερες τιμές για του χρόνου οπότε αυτό θα φέρει στη Ρόδο και καλύτερο πελάτη, δίνοντας και μεγαλύτερα περιθώρια στα ξενοδοχεία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Από τα υπάρχοντα στοιχεία πέρα από το ότι πρώτοι κατατάσσονται οι Άγγλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί διαπιστώνεται ότι η Σκανδιναβική αγορά ανακάμπτει και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν προστεθούν οι τουρίστες από όλες τις σκανδιναβικές χώρες τότε θα βρεθούν στην πρώτη θέση, γεγονός που δείχνει ότι επιστρέφουν στη Ρόδο σταδιακά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαρκόπουλος.

Θετικές είναι επίσης οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες που υπήρξε έντονο τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει να το αντιμετωπίσουμε τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με την προσέλκυση εργαζομένων από άλλες περιοχές της Ελλάδας για τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις η στέγασή τους έχει εξασφαλιστεί από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

«H σεζόν ξεκίνησε δυναμικά για τη Ρόδο καθώς για τον μήνα Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί εβδομήντα δύο πτήσεις που θα φέρουν στο νησί γύρω στους δέκα χιλιάδες επισκέπτες ενώ ο Απρίλιος αναμένεται να είναι…θεαματικός» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Ρόδου, Θανάσης Βυρίνης, ο οποίος είπε συγκεκριμένα: «Τα μηνύματα πλέον δεν είναι απλώς ευοίωνα αλλά είναι ορατά και ήδη για τον Μάρτιο γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί 72 πτήσεις, γύρω στους 10.000 επισκέπτες. Αν αναλογιστούμε ότι, πέρυσι τον Μάρτιο, ήμασταν στους 3800, αντιλαμβάνεσθε ότι η δυναμική έχει ξεκινήσει από τώρα και είναι αυξητική».

Σημείωσε, όμως, στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος: «Δεν σαν κρύβω ότι μπορεί τα αριθμητικά νούμερα να ευημερούν, ωστόσο ο προβληματισμός όλων είναι για την αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών γιατί όλοι περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα ενεργειακά, ιδίως οι βορειοευρωπαίοι, επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή το προϊόν το τουριστικό. Η αναβάθμιση την οποία συνεχώς ευαγγελιζόμαστε, θα πρέπει να είναι αντιληπτή και στους επισκέπτες»

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βυρίνη, μετά τις 26 Μαρτίου ανοίγει περίπου ένα 20% των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού ενώ μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία. «Θεωρώ ότι είναι μία χρονιά η οποία, απ’ ό,τι εικάζεται, θα έχει μεγάλη βαρύτητα στους μήνες Απρίλιο και Μάιο-και πράγματι, οι οιωνοί λένε ότι θα είναι ο καλύτερος Απρίλιος όλων των εποχών-επομένως αυτό σημαίνει ότι και τα ξενοδοχεία θα είναι εγκαίρως ανοιχτά αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις», επεσήμανε

Αυτή την περίοδο οι αφίξεις τσάρτερ είναι μικρότερης συχνότητας αφού και οι εταιρίες θέλουν να γεμίζουν τα αεροπλάνα, επομένως η συχνότητα δεν είναι η γνωστή αλλά μετά τις 26 Μαρτίου αυτή θα αυξηθεί και ο ίδιος εκτιμά ότι από αρχές Απριλίου θα είμαστε σε μία κανονική τουριστική σεζόν. Μάλιστα, αν συνδυαστεί αυτό με το Πάσχα των Καθολικών αλλά και το Χριστιανικό Πάσχα, «θα έχουμε έναν Απρίλιο θεαματικό», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Ανάλογες εκτιμήσεις για την σεζόν εξέφρασε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, που επιβεβαίωσε ότι τα μηνύματα για το 2023 είναι θετικά και ότι όλοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι φέτος θα κυμανθούμε στα νούμερα του 2022 αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος της σαιζόν να καταγράψουμε και μία αύξηση.

Βέβαια αύξηση όπως είπε, δεν θα έχουμε από όλες τις αγορές, κάποιες θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα κάποιες θα πάνε καλύτερα από άλλες, κάποιες ίσως να έχουν μία μικρή μείωση τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει κάτι να μας ανησυχεί από πλευράς αφίξεων.

Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι οι αεροπορικές θέσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη Ρόδο παραμένουν κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό. Σημειώνεται ότι οι πτήσεις είναι αυξημένες γύρω στο 7,5% σε σχέση με πέρς,ι αλλά ακόμα και στην περίπτωση που γίνουν κάποιες αλλαγές δεν θα επιφέρουν θεαματικές μειώσεις. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν μεγαλύτερα αεροσκάφη ανάλογα με τη δυνατότητα κάθε αεροπορικής εταιρίας.

«Το ευχάριστο δεδομένο είναι ότι ξεκινάμε πιο νωρίς φέτος και ότι ο Μάρτιος αλλά και ο Απρίλιος θα είναι καλύτεροι μήνες από πέρσι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κρουαζιέρα που φέτος ξεκινά επίσης νωρίς. Το τετράμηνο Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος δεν μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο γιατί έχουμε φτάσει στο πικ από πέρσι, αν και προστέθηκαν και νέες κλίνες στην αγορά φέτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News