Δίκη για το Μάτι: «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής», λέει πραγματογνώμονας

Ελλάδα
Δίκη για το Μάτι: «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής», λέει πραγματογνώμονας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα ένταση συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, 23 Μαρτίου η εξέταση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος έχει καταγγείλει απειλές προκειμένου να αλλάξει το πόρισμα του

«Κατόπιν εορτής ενήργησαν οι αρμόδιες αρχές, δηλαδή αφότου η φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και είχε καταστρέψει περιουσίες.

Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε για 12η ημέρα η εξέταση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Ο μάρτυρας για τρίτη συνεδρίαση κλήθηκε δέχτηκε ερωτήσεις από τη συνήγορο υπεράσπισης του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, που βρισκόταν στο εδώλιο και παρακολουθούσε την κατάθεση του πραγματογνώμονα.

Αναφερόμενος στην ένταση της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης και στο εάν θα μπορούσε να ελεγχθεί από τα εναέρια και επίγεια μέσα, ο κ. Λιότσιος έδειξε στο δικαστήριο ένα βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα στο οποίο απεικονίζεται η πυρκαγιά στις 17:40-17:45. «Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται μία φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί» υποστήριξε. Στη συνέχεια δέχτηκε ξανά ερωτήσεις σχετικά με την εντολή απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή του Ματιού, η οποία δε δόθηκε ποτέ, σε αντίθεση με όσα έγιναν λίγες ώρες νωρίτερα στην Κινέτα.

Υπεράσπιση: Σχετικά με απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα, έχετε πει ότι την έδωσε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρχος Μεγαραίων που λέει ότι μόνος του πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση…Ήταν τόσο γρήγορη η εξέλιξη της φωτιάς.

Μάρτυρας: Το αμφισβητώ γιατί υπάρχουν έγγραφα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο πραγματογνώμονας θέλοντας να καταδείξει την ολιγωρία των αρχών τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις επτά που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα».

Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων…

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»;

Η ένταση κλιμακώθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν η δικηγόρος του Σωτήρη Τερζούδη υπέβαλε ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική πορεία του μάρτυρα και την απόφαση του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης ενώ και η πρόεδρος του Δικαστηρίου διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με τον κ. Λιότσιο να δέχεται ερωτήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, τον οποίο έχει καταγγείλει για απειλές προκειμένου να αλλάξει το πόρισμα του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News