Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιους όρους και προϋποθέσεις έθεσε για κυβέρνηση συνεργασίας (vid)

Ελλάδα
Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιους όρους και προϋποθέσεις έθεσε για κυβέρνηση συνεργασίας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και όχι σε συνεργασία με Βαρουφάκη» τα βασικά σημεία της συνέντευξης Ανδρουλάκη

Εν μέρει άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των εκλογών μέσω συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έθεσε ως όρο για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι' αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων - γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία - να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε μιλώντας στο ertnews.gr.

Παράλληλα, έδειξε ξεκάθαρη στόχευση του κόμματός του για την πρώτη εκλογική Κυριακή σημειώνοντας «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπλήρωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;».

//--> //-->

Για την προϋπόθεση του ισχυρού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την πρώτη Κυριακή για να γίνει προγραμματική συζήτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δε θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα, που διοίκησαν τη χώρα».

Ερωτηθείς για το αν η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δε νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».

//--> //-->

"Oύτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας"

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό αφότου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως δεν έλαβε ποτέ κάποια θεσμική πρόσκληση.

Φαίνεται πως «ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο», είπε. «Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

«Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε αναφέροντας επίσης ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο «να τα πούμε», που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον απόηχο του “πολέμου” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε και σε συγκεκριμένη αποκάλυψη σχετικά με μια πτυχή του σκανδάλου των υποκλοπών που δημιουργεί νέα ερωτήματα για την ως τώρα στάση του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ERTnews, έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, τον περασμένο Ιούλιο, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στόχος του Predator, επιχείρησε δολίως να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την αντικατάσταση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκου.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”». Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας ότι απάντησε έτσι «γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις Αρχές».

//--> //-->

 Η πρώτη αντίδραση από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Τις δηλώσεις Ανδρουλάκη κλήθηκαν να σχολιάσουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος που ήταν καλεσμένοι σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δε νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια αξίωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός και όχι τρίτος. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά Παπαδήμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News