Μιχαηλίδου: Σε ασφαλές περιβάλλον η 14χρονη που έπεσε θύμα μαστροπείας (vid)

Ελλάδα
Μιχαηλίδου: Σε ασφαλές περιβάλλον η 14χρονη που έπεσε θύμα μαστροπείας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών», είπε η υφυπουργός Εργασίας

Η 14χρονη βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον, όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η ανήλικη είναι φιλοξενούμενη ιδρύματος στη Νέα Σμύρνη, μετά την κατάθεσή της στις Αρχές για την υπόθεση μαστροπείας.

Μιλώντας στον ANT1, η υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι η δομή στη Νέα Σμύρνη φιλοξενεί κορίτσια από κακοποιητικά περιβάλλοντα. «Είναι μία δομή, πολύ δύσκολη, που όλα της τα παιδιά είναι από κακοποιητικό περιβάλλον. Όλα της τα κορίτσια έχουν δεχθεί κακοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον και προσπαθεί να τα υποστηρίξει. Η καταγγελία έγινε μέσω της αδελφής της, την Κυριακή, και την ίδια ημέρα ενημερώθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία. Τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από το χαλί».

Η Δ. Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι «το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιχαηλίδου για την υπόθεση της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη: Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία

Η υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η 14χρονη «με εισαγγελική παραγγελία, είχε πολύ πρόσφατα απομακρυνθεί από την κακοποιητική της οικογένεια και το κορίτσι αυτό τοποθετήθηκε σε μονάδα παιδικής προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, στη μονάδα παιδικής προστασίας ενημερωθήκαμε ότι έλαβε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς παιδικής προστασίας, όπως από κοινωνικό λειτουργό, από ψυχολόγο και από παιδοψυχίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει ένα παιδί να βοηθηθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του και να βρει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες».

«Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία για τους ιδιαίτερους κινδύνους που ελλόχευαν ως προς το συγκεκριμένο κορίτσι. Και πράγματι, η σύλληψη των τριών δραστών κατέστη δυνατή χάρη στις άμεσες ενέργειες της κοινωνικής επιμελήτριας και του υπεύθυνου παιδικής προστασίας της μονάδας, θεσμός που δεν υπήρχε και δημιουργήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εργαζόμενοι στη δομή δεν έκρυψαν το πρόβλημα, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσει η αστυνομία με τη σειρά της να εκτελέσει το έργο της, όπως και έκανε», πρόσθεσε.

Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση που θυμίζει «την ανάγκη αποϊδρυματοποίησης».

«Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε κάνει σημαία μας την αποϊδρυματοποίηση. Και αυτό, γιατί γνωρίζουμε όλους τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα παιδιά που είναι κακοποιημένα ή παραμελημένα. Θυμίζω ότι τα παιδιά στις δομές έχουν γονείς. Είναι, όμως, είτε κακοποιημένα είτε παραμελημένα και, με εισαγγελικές εντολές, απομακρύνονται από τις βιολογικές οικογένειές τους. Βρίσκονται ξαφνικά, λοιπόν, σε ένα ίδρυμα. Όπως έχω ξαναπεί, όσο καλό και να είναι ένα ίδρυμα, δεν είναι οικογένεια.

»Γι' αυτό, δίνουμε έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση, γι' αυτό καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα και γι' αυτό είμαστε τόσο κάθετοι και επιμένουμε στους κανόνες και στις προδιαγραφές στα ιδρύματα. Όσο καλά και να είναι στελεχωμένα τα ιδρύματα, γιατί το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι πιο στελεχωμένο απ' ό,τι ήταν τα τελευταία 15 χρόνια, όσο καλά και να είναι κτιριολογικά και στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχουν γίνει μεγάλες κτιριολογικές αλλαγές, όσο και να υπάρχει πλέον υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε όλα τα ιδρύματα, μία οικογένεια είναι το ζητούμενο. Γι' αυτό, ζητούμε και τη βοήθεια όλων».

Βίντεο: Οι δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για τη δομή στη Νέα Σμύρνη

Από την άλλη, στις δηλώσεις της στον ANT1, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι πρόκειται για δομή εφήβων που «δεν μπορεί να είναι κλειστή. Αυτό που έχουν δείξει οι ειδικοί και η εμπειρία είναι ότι δεν μπορείς να τα κλειδώσεις. Βεβαίως, υπάρχει φύλακας, κοινωνικός λειτουργός, υπεύθυνος προστασίας, αλλά δεν μπορείς να τα κλειδώσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι κατά το παρελθόν, όταν είχε απαγορευθεί σε παιδιά η έξοδος, υπήρξαν περιπτώσεις αυτοτραυματισμού αλλά και σοβαροί τραυματισμοί.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News