Μαμουλάκης: «Αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων δημόσιων έργων»

Ελλάδα
Μαμουλάκης: «Αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων δημόσιων έργων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αλματώδης αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχει αρνητική επίπτωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα και ειδικά οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες στον κλυδωνισμό της οικονομίας», δηλώνει ο Χ. Μαμουλάκης

Την αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων, των οποίων η βιωσιμότητα απειλείται από τις πληθωριστικές πιέσεις, αναδεικνύει με την κατάθεση ερώτησης προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 26 ακόμη βουλευτών.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας και η διασύνδεσή του με λοιπές βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες είναι υψηλή» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η αλματώδης αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών έχει αρνητική επίπτωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα και ειδικά οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, είναι πιο ευάλωτες στον κλυδωνισμό της οικονομίας. Η κρισιμότητα διατήρησης ικανού αριθμού βιώσιμων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, θα έπρεπε να θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων τεχνικών, κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και ζητάμε από την κυβέρνηση την λήψη συγκεκριμένων, στοχευμένων μέτρων, για τη στήριξή τους».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής τον Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 11,5% έναντι αύξησης 7,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις σχετικά με το εάν και πότε θα προβούν σε αναθεώρηση των τιμών δημοσίων έργων που να προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα γίνει με τους χρόνους παράδοσης των δημόσιων έργων, εάν σκοπεύουν να δημιουργήσουν παρατηρητήριο τιμών για τα υλικά κατασκευής, καθώς και εάν πρόκειται να λάβουν ειδικά μέτρα στήριξης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων δημοσίων έργων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News