"Πράσινο φως" για το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων

Ελλάδα
"Πράσινο φως" για το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών σωφρονισμού, αποφασίστηκε η ανέγερση Καταστήματος Κράτησης χωρητικότητας 600 θέσεων, σε έκταση 100.193 στρεμμάτων

«Ένα βήμα πιο κοντά στην ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων, στην Κόντσικα Μπιζανίου, έγινε με την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου», όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών σωφρονισμού, αποφασίστηκε η ανέγερση Καταστήματος Κράτησης χωρητικότητας 600 θέσεων, σε έκταση 100.193 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην Κόντσικα Μπιζανίου και έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από το Δήμο Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η έκταση εντάσσεται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και γι' αυτό τον λόγο απαιτείται η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως έγινε γνωστό, στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, προβλέπεται η δημιουργία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΝ, η έγκριση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κατάθεσή του προς δημοσίευση σε ΦΕΚ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Ένα αίτημα πολλών χρόνων από τον δήμο και τους κατοίκους των Ιωαννίνων γίνεται πραγματικότητα. Φεύγουν οι φυλακές Σταυρακίου, που βρίσκονται στον αστικό ιστό. Με την ολοκλήρωση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος, ο χώρος και τα κτίρια των φυλακών Σταυρακίου θα παραχωρηθούν ανταποδοτικά στον Δήμο Ιωαννιτών. Μια σημαντική αναβάθμιση για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, για την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και για την τοπική οικονομία, καθώς εκτός από το υπάρχον προσωπικό θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας».

Απ΄την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε: «Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας και η δημιουργία νέων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές και πάντοτε με τον απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας συνιστά κυρίαρχο πυλώνα και πρωταρχική, διαρκή επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής που ασκούμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Και προσθέτει: «Στο υφιστάμενο κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ανέγερση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων η οποία θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας σελίδας για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο μαζί με την επικείμενη λειτουργία του Νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στο Νικηφόρο Δράμας, του Νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στις Κουρούνες Λασιθίου και της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, θα συμβάλλουν καθοριστικά ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα δίκτυο σύγχρονων σωφρονιστικών δομών αντάξιο του ουμανιστικού, ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News