Αρβανίτης: Το «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ένα ακόμη βήμα για μια ΕΕ που κανείς δεν θα μένει πίσω

Ελλάδα
Αρβανίτης: Το «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ένα ακόμη βήμα για μια ΕΕ που κανείς δεν θα μένει πίσω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων) για το ψήφισμα για το Επαρκές Ελάχιστο Εισόδημα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Μαρτίου

Στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε, μεταξύ άλλων σημαντικών εγκρίθηκε και ένα ψήφισμα για Επαρκές ελάχιστο εισόδημα που διασφαλίζει την ενεργό ένταξη.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 121 αποχές  υιοθετήθηκε παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της ευρωπαϊκής δεξιάς, ακροδεξιάς και μερίδας των φιλελεύθερων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διαδικασίας στην Ολομέλεια υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία η επίμαχη τροπολογία που καλεί σε Σύνταξη Ευρωπαϊκής οδηγίας για Ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα.

Με άλλα λόγια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώθηκε για μια ακόμη φορά μια προοδευτική πλειοψηφία που διεκδίκησε και πέτυχε την υιοθέτηση μιας πρότασης που μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο.

Έτσι, σε λίγα χρόνια, πλάι στην Οδηγία για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς στην ΕΕ, που ήδη είναι σε ισχύ και διανύουμε τη διετία κατά την οποία όλα τα κράτη μέλη πρέπει να την ενσωματώσουν στα εθνικά τους δίκαια, θα έχουμε ένα ακόμη εργαλείο άμβλυνσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.

Ένα ακόμη εργαλείο-ασπίδα προστασίας των πολλών απέναντι στη φτώχεια και τις παράλογες ανισότητες που έθρεψαν υπέρμετρα οι δεξιές πολιτικές που με αιχμή τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες, βασάνισαν τις κοινωνίες μας σπέρνοντας ανισότητα, φτώχεια και δυστυχία για τους πολλούς, αδιανόητα υπερκέρδη και παράλογη δύναμη για τις ακόρεστες ελίτ.

Ένα εργαλείο που για την Ελληνική Κοινωνία μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία την ώρα που η αισχροκέρδεια Μητσοτάκη αδειάζει όλο και περισσότερες τσέπες, τροφοδοτώντας τη φτώχεια ακόμη και από τα -ήδη χτυπημένα- μεσαία στρώματα.

Συνεχίζουμε τη μάχη με μικρές και μεγάλες νίκες για μια ΕΕ που θα διασφαλίζει τη ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωση των ευρωπαίων εργαζομένων, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News