Η θεματολογία του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Ελλάδα
Η θεματολογία του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και επιδίωξαν να εγκρίνουν τις σχετικές με την ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ βρίσκονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN. Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι εκπροσωπούν την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί έκαναν έναν απολογισμό των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις «κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής» που παρουσίασε η Επιτροπή στις 8 Μαρτίου, με σκοπό την έκδοση σχετικής δήλωσης.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και επιδίωξαν να εγκρίνουν τις σχετικές με την ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Τέλος, το Eurogroup αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους για το ψηφιακό ευρώ και συζήτησε για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, ενόψει των προσεχών εαρινών συνεδριάσεων του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αύριο, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Πάολο Τζεντιλόνι για την οικονομία και Μαρέιντ Μαγκίνες για τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN.

Αρχικά, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις «κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024». Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εκδώσουν εκτελεστική απόφαση σχετικά με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας.

Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τις «κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2024», καθώς και να εγκρίνουν σύσταση, σχετικά με την απαλλαγή της Επιτροπής όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ιδίως για τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια. Επιπλέον, η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή θα ενημερώσουν το Συμβούλιο ECOFIN σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στις 24-25 Φεβρουαρίου 2023, με σκοπό την προετοιμασία των επόμενων διεθνών συνόδων από τις 10 έως τις 16 Απριλίου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News