Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα»

Ελλάδα
Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Άμυνας για την συνομιλία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο CNN Turk, θέλοντας να στείλει μήνυμα ύφεσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Υπήρξε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, διαβιβάσαμε τη λύπη μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη.

«Ελπίζουμε ότι τα προβλήματά μας θα επιλυθούν με ειρηνικά μέσα μέσα στα πλαίσια καλών σχέσεων γειτονίας», επισήμανε ο ίδιος.

Για το ζήτημα των F-16, ο Ακάρ είπε: «Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και περιμένουμε το ίδιο από τους συμμάχους μας. Έχουμε δει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετική άποψη.

Οι δηλώσεις είναι θετικές. Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές δηλώσεις από μέλη του Κογκρέσου.

Θέλουμε την κοινή λογική να επικρατήσει. Χρειάζεται να προσεγγίσουν το ζήτημα ορθολογιστικά, ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ. Όλοι πρέπει να αποφασίσουν».

Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την παραγωγή των F-35:

«Μας απέκλεισαν, αντίθετα προς το δίκαιο, από το πρόγραμμα F-35, κάτι που δεν είναι ηθικό. Οι συνομιλίες και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ουάσιγκτον».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Νίου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar).

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον Τούρκο ομόλογό του, για τις χιλιάδες θύματα και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπισή τους.

Από πλευράς του ο κ. Ακάρ μετέφερε στον κ. Παναγιωτόπουλο τα συλλυπητήριά του για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Άμυνας για την συνομιλία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, ο Ακάρ εξέφρασε τη θλίψη του του για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τα συλληπητήριά του για τους σεισμούς στην Τουρκία.

Ο Ακάρ ευχαρίστησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στη μεγάλη καταστροφή που «χτύπησε» την χώρα του.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν να αναπτύξουν ατζέντα βασισμένη στις σχέσεις της καλής γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το CNN Turk.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News