Η Σαντορίνη εκπέμπει SOS για την απαράδεκτη κατάσταση της ανοιχτής χωματερής (pics)

Ελλάδα
Η Σαντορίνη εκπέμπει SOS για την απαράδεκτη κατάσταση της ανοιχτής χωματερής (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σκουπίδια τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει να σκεπάζονται με χώμα.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την απαράδεκτη, δυσφημιστική και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η χωματερή του νησιού μας, η οποία πέραν των άλλων, βρίσκεται κατά μήκος μέρους του κυριότερου δρόμου του νησιού, λίγα μόλις μέτρα από την πρωτεύουσα, με τα σκουπίδια τους τελευταίους μήνες να έχουν σταματήσει να σκεπάζονται με χώμα, παραμένοντας ανεξέλεγκτα εκτεθειμένα, σύμφωνα με το neasantorinis.gr.

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Ηλιόπουλος και απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αναφέρονται τα εξής :

«Πρός τους :

Αξιότιμο κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για τη απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση και το μέλλον της χωματερής (ΧΑΔΑ) Σαντορίνης.

Οι επισυναπτόμενες εικόνες, αντί να διαφημίζουν την θέα στην Καλντέρα με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, είναι αν μη τι άλλο προσβλητικές, αποκρουστικές και δυσφημιστικές.

Η αγωνία μας είναι μεγάλη, καθώς με την εικόνα που παρουσιάζει η χωματερή τον τελευταίο καιρό μας προβληματίζει ανησυχητικά, πρωτίστως για την υγεία όλων των  κατοίκων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και τον κίνδυνο εξάπλωσης κάθε μορφής ασθένειας που εγκυμονεί μια χωματερή σε αυτή την κατάσταση .

Είμαστε προ των πυλών για την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023, μια σεζόν που όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν να είναι η χρονιά της κανονικότητας, αλλά όλοι έχουμε κυριευθεί από την αγωνία και τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί με την χωματερή σε αυτήν την κατάσταση.

Με αυτή την εικόνα πως θα υποδεχθουμε τους επισκέπτες μας; Πως σε ένα νησί όπως η πολυδιαφημισμένη και πολυβραβευμένη Σαντορίνη, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού τουρισμού, λίγα μόλις μέτρα από την πρωτεύουσα της και σε περιοχή Natura όπως είναι η Καλντέρα, πετάμε τα σκουπίδια τα οποία πλέον ούτε που τα θάβουμε; Γιατί να υποβαθμίζουμε τόσο πολύ το τουριστικό προϊόν μας;

Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση αυτοανάφλεξης, με τα τοξικά αέρια και την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκληθεί. Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας βρίσκεται μόλις 400 μέτρα μακριά.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το άμεσο μέλλον, η θα ευαισθητοποιηθούμε όταν τα ξένα ΜΜΕ θα μας έχουν πρώτο θέμα, όχι όμως πλέον για την ομορφιά του τόπου μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά για ένα τόσο αρνητικό γεγονός; Θα ρισκάρουμε να τιναχθούν όλα στον αέρα και να καταστρέψουμε την οικονομία του νησιού μας και κατ’ επέκταση την φήμη όλης της Ελλάδας;

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρισκάρει τους κόπους ενός ολοκλήρου νησιού, αλλά πρωτίστως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία την δική μας και των επισκεπτών μας.

Ζητάμε να εγγυηθείτε την ασφάλεια,την βιωσιμότητα, την δημόσια υγεία, την ομαλή λειτουργία του νησιού μας και το δικαίωμα μας να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε σε αυτό.

Είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, υλικό η/και οικονομικό. Στα μεγάλα προβλήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και στην προστασία του νησιού μας, αυτό το διαμάντι της Ελλάδος, που πρεσβεύει τη χώρα μας σε όλο το τουριστικό παγκόσμιο στερέωμα!

Ας αγαπήσουμε  τον τόπο μας περισσότερο, ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας προστατέψουμε την υγεία και το περιβάλλον μας.

Θέλουμε να έχουμε έναν πρότυπο διεθνή τουριστικό προορισμό, αξιοπρεπή και βιώσιμο και να αισθανόμαστε περήφανοι για το νησί μας.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Αντώνης Ηλιόπουλος – Πρόεδρος»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News