Ωρωπός: «Ούτε βασανίσαμε ούτε προκαλέσαμε σωματική βλάβη στη γυναίκα», λέει ο νοσηλευτής

Ελλάδα
Ωρωπός: «Ούτε βασανίσαμε ούτε προκαλέσαμε σωματική βλάβη στη γυναίκα», λέει ο νοσηλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την πλευρά του νοσηλευτή το περιστατικό με τους νοσηλευτές να ρίχνουν νερό με λάστιχο σε γυμνή γυναίκα σε πιλοτή έγινε παρουσία και αστυνομικών οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάποια σωματική βλάβη, αλλιώς θα έπρεπε να είχαν παρέμβει  

Οργή έχει προκαλέσει η εικόνα από τον Ωρωπό με τους νοσηλευτές να ρίχνουν νερό με λάστιχο σε γυμνή ηλικιωμένη γυναίκα, πάνω σε μια κουβέρτα.

Πρόκειται για νοσηλευτές που δεν ανήκουν στο ΕΚΑΒ αλλά είναι μέλη πληρώματος του δημοτικού ασθενοφόρου, οι οποίοι ανήκουν σε εταιρεία με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος Ωρωπού.

Ωστόσο, ο νοσηλευτής που ενεπλάκη στο περιστατικό μίλησε μέσω της δικηγόρου του στο protothema.gr, υποστηρίζοντας ότι «ούτε βασανίσαμε, ούτε προκαλέσαμε κάποια σωματική βλάβη στη γυναίκα. Το μόνο που κάναμε ήταν να τη βοηθήσουμε όπως μας ζητούσε εκείνη». Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας ο εν λόγω νοσηλευτής τέθηκε σε αργία.

Σύμφωνα με την πλευρά του νοσηλευτή, το περιστατικό στον Ωρωπό έγινε στις 28 Φεβρουαρίου παρουσία και αστυνομικών οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάποια σωματική βλάβη ή βασανισμό, αλλιώς θα έπρεπε να είχαν παρέμβει.

«Υπήρχαν καταγγελίες για μέρες στον Δήμο Ωρωπού για τη συγκεκριμένη ηλικιωμένη η οποία έμενε σε ένα σπίτι σκουπιδότοπο. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο μαζί με τους νοσηλευτές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα είχε κόπρανα κολλημένα πάνω της, ενώ τα ρούχα της είχαν γίνει στουπί και είχαν κολλήσει στο σώμα της. Μάλιστα αναγκάστηκαν να της τα κόψουν με εργαλείο. Στη συνέχεια την έπλυναν με μπεταντίν, αλλά τα κόπρανα από πάνω της δεν έφευγαν. Απευθύνθηκαν στην απέναντι πολυκατοικία προκειμένου κάποιος να τους δώσει ζεστό νερό για να την καθαρίσουν αλλά δεν ανταποκρίθηκε κάποιος. Τότε χρησιμοποίησαν αυτό το λάστιχο για να την πλύνουν στα πόδια και τα οπίσθια. Στη συνέχεια την πήγαν στον Ερυθρό Σταυρό», λέει άνθρωπος από το περιβάλλον του νοσηλευτή.

Ο λόγος που δεν την έπλυναν στο νοσοκομείο οφείλεται στο πρωτόκολλο που έχουν, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί κάποια κινητή μονάδα μικροβίων να μπει στο αποστειρωμένο περιβάλλον του ασθενοφόρου.

Η δικηγόρος του νοσηλευτή Βάσω Πανταζή, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε: «Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία βασίζεται σε μια αποσπασματική φωτογραφία που διέρρευσε στα social media η οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα αλλά αποτελεί και διαστρέβλωση αυτής. O εντολέας μου είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ευαισθησίες και το μόνο που έκανε με τον συνάδελφό του ήταν να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο και να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Ουδέποτε την έπλυναν σε πιλοτή πολυκατοικίας όπως ισχυρίζονται κάποιοι και ουδέποτε λειτούργησαν με τρόπο που πρόσβαλε την τιμή και την υπόληψή της, αντιθέτως εκείνη ήταν που τους παρακαλούσε να την βοηθήσουν και να την καθαρίσουν, όπως και έκαναν ως όφειλαν».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Νωρίτερα, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με το πλήρωμα ασθενοφόρου να πλένει με λάστιχο τη γυναίκα πριν να την παραλάβει.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Αντώνιος Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλο.

Το αδίκημα που θα ερευνηθεί είναι για σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμου ατόμου.  

Θ. Πλεύρης

Για «άθλιο περιστατικό» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι με αυτό δε σχετίζονται εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και συνολικά στο υπουργείο. «Οι διασώστες μας σώζουν καθημερινά συνανθρώπους μας και δεν έχουν σχέση με απάνθρωπες συμπεριφορές» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Υγείας επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Ωρωπού και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το συμβάν.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ό,τι έχει συμβεί» δήλωσε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια 69χρονη γυναίκα για την οποία υπήρχαν καταγγελίες ότι είναι σε κακή κατάσταση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τις πληροφορίες να εμφανίζουν τη γυναίκα να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Όσον αφορά το ασθενοφόρο που παρενέβη είπε ότι «το όχημα ανήκει στον δήμο και τη διαχείριση έχει ιδιωτική εταιρεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News