Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως από τη Μητροπολιτική Επιτροπή για αντιπλημμυρικά έργα

Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως από τη Μητροπολιτική Επιτροπή για αντιπλημμυρικά έργα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο αυτό θα λύσει το πρόβλημα των πλημμυρών στην κατοικημένη περιοχή και να επιτευχθεί ασφαλής οδική κυκλοφορία

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στη Νικόπολη και την Ευκαρπία έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση και το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης του έργου, συνολικού ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, με το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων της περιοχής Νικόπολης, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα των πλημμυρών στην κατοικημένη περιοχή και να επιτευχθεί ασφαλής οδική κυκλοφορία. Στις εργασίες που θα γίνουν περιλαμβάνονται η αποχέτευση της περιοχής Νικόπολης του Δήμου Παύλου Μελά, έκτασης περίπου 60 εκταρίων που οριοθετείται βόρεια από την οδό Αιγαίου, ανατολικά από την οδό Λαγκαδά, νότια από την εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και δυτικά από τμήμα του ρέματος Ωραιοκάστρο. Η περιοχή περιλαμβάνει και τον κόμβο της συμβολής της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού με την οδό Λαγκαδά.

Για την περιοχή της Ευκαρπίας προβλέπονται εργασίες, κατά τις οποίες θα απαλειφθούν επιχώσεις και καταλήψεις της κοίτης και των οχθών του κυρίου ρέματος που έγιναν με την πάροδο των χρόνων. Σε ό,τι αφορά τους πράσινους θύλακες που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του ρέματος, προβλέπεται η προστασία τους ενώ θα βελτιωθούν οι συνθήκες ροής του ρέματος με την ανακατασκευή τριών τεχνικών. Τα έργα αυτά αναμένεται να συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής από υπερχειλίσεις λόγω πλημμυρών. Τέλος προβλέπονται συμπληρωματικές μελέτες και επικαιροποιήσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Παύλου Μελά, ώστε να εξασφαλιστεί η πληρότητα των μελετών και η ωριμότητα κατασκευής των παραπάνω δύο έργων.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα έργα καθώς, όπως επισήμανε, θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα της περιοχής, εξαιτίας των οποίων έχουν προκληθεί πλημμύρες και έχουν σημειωθεί καταστροφές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2023 και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται σε δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει σχετικό έργο στο Ωραιόκαστρο που φτάνει ως τα σύνορα με το Δήμο Παύλου Μελά, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη μελετών για τον Δεντροπόταμο και τα συμβάλλοντα σε αυτόν ρέματα ενώ υλοποιείται το έργο στη Λαχαναγορά. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ανοίξει το καινούριο ΕΣΠΑ ώστε να δρομολογηθεί αντιπλημμυρικό έργο στην Πολίχνη, όπου ένας άνδρας έχασε τη ζωή του το 2021 σε ρέμα που υπερχείλισε λόγω ισχυρής καταιγίδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News