Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ

Ελλάδα
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού νωρίτερα το Ειδικό Δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος

Η ποινή σε βάρος του πρώην υπουργού επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία μετά την αναγνώριση από το Ειδικό Δικαστήριο δύο ελαφρυντικών, του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η εισαγγελέας της έδρας, Ολγα Σμυρλή, πρότεινε νωρίτερα στο Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

Η χαμηλή ποινή, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος kathimerini.gr, κατά του πρώην υπουργού επί της ουσίας ακυρώνει την καταδίκη του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταδικάστηκε για δύο παραβάσεις καθήκοντος, όμως απαλλάχθηκε για άλλες καταγγελίες που είχαν κάνει σε βάρος του εισαγγελικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παν. Αθανασίου για σειρά άλλων υποθέσεων.

Ειδικότερα, από το Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για δυο παραβάσεις καθήκοντος. Η μία αφορούσε στις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να στείλει χωρίς στοιχεία δικογραφία με πολιτικούς στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, και η άλλη στην καταγγελία του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι δέχθηκε παρεμβάσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Η καταδίκη του πρώην υπουργού αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ αθώος κρίθηκε ομόφωνα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετιζόταν με παράλειψη της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που αθωώθηκε.

Η αθώωση της εισαγγελέως αφορούσε την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και ελήφθη κατά πλειοψηφία. Η κατηγορία σε βάρος της αφορούσε σε παράλειψη της να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων που αφορούσε στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη μετά την αθώωση της δήλωσε ότι «σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης», ενώ οι συνήγοροί της εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αθωωτική απόφαση.

(Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News