Τραγωδία στα Τέμπη: Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία της μοιραίας σύγκρουσης - Οι πρώτες εκτιμήσεις για το «μανιτάρι»

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία της μοιραίας σύγκρουσης - Οι πρώτες εκτιμήσεις για το «μανιτάρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες

Την ώρα που οι έρευνες στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη ολοκληρώνονται, ένα ξεχωριστό κομμάτι τους εστίασε στο φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική.

Από τα στοιχεία που από την πρώτη στιγμή έχουν στην κατοχή τους οι αρμόδιες Αρχές δεν προκύπτει πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε επικίνδυνα υλικά.

Άλλωστε αυτό ήταν το πρώτο που προσπάθησαν να μάθουν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής και για τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν στο σημείο.

Αντιθέτως, προκύπτει πως τα δύο πρώτα κοντέινερς μετά την μηχανή, ήταν κενά φορτίου, τα επόμενα μετέφεραν πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο και τα τελευταία βαγόνια με κοντέινερς που είναι εντελώς άθικτα, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα.

Ως προς τις περίφημες φιάλες της επιβατικής αμαξοστοιχίας, σύμφνα με ρεπορτάζ του news247.gr οι Αρχές διαψεύδουν ότι ήταν φιάλες υγραερίου και ότι ήταν φιάλες πλήρωσης αέρα των φρένων που έχουν όλα τα τρένα και ήταν άθικτες. Βεβαίως μένει οι πραγματογνώμονες να διαπιστώσουν τους λόγους της μεγάλης έκρηξης που προκλήθηκε από την σφοδρότατη πάντα σύγκρουση των δύο τρένων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το «μανιτάρι»

Μια πρώτη εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η έκρηξη, μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, πιθανότατα να προκλήθηκε από τα λάδια που είχαν στις μηχανές τους οι δυο αμαξοστοιχίες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε μηχανή υπήρχαν 2,5 τόνοι λαδιού, δηλαδή πέντε τόνοι λαδιού και στις δυο αμαξοστοιχίες.

Με τη μετωπική σύγκρουση ανέβηκε η θερμοκρασία πάνω από το όριο αυτανάφλεξης, έσπασε το δοχείο, εκτοξεύτηκαν τα λάδια, πήραν φωτιά και δημιούργησαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που είδαμε στο βίντεο – ντοκουμέντο της ΕΡΤ που εξασφάλισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μητρούσιας.

Βέβαια, η οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε αυτή την ισχυρή έκρηξη θα δοθεί από την έρευνα των πραγματογνωμόνων.

Να σημειωθεί ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε λαμαρίνες, φρούτα και σιτηρά και όχι κάποιο εύφλεκτο υλικό. Αυτό προέκυψε τόσο από την έρευαν των αστυνομικών αλλά και από πυροσβέστες που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News