Κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια για την αύξησή του - Οι προτάσεις των φορέων

Ελλάδα
Κατώτατος μισθός: Όλα τα σενάρια για την αύξησή του - Οι προτάσεις των φορέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο οποίος και αναμένεται να εφαρμοστεί την πρώτη Απριλίου

Το σενάριο της αύξησης έως και 9% στον κατώτατο μισθό, δίνει και παίρνει στις συζητήσεις, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

H συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο οποίος και αναμένεται να εφαρμοστεί την πρώτη Απριλίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης θα αξιολογήσει τις προτάσεις όλων των φορέων και σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, στις 10 Μαρτίου θα υποβάλει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα σενάρια για την αύξηση

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το πρώτο και επικρατέστερο θέλει τον κατώτατο μισθό να παίρνει αύξηση της τάξης του 8% - 9% ώστε να ανέλθει στα 770 - 780 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα ενδεχόμενο που θα τον φέρει στα 800 ευρώ.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Προτάσεις υπόλοιπων φορέων

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.

ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.

  • ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.
  • ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% - 763 ευρώ.
  • ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ
  • ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Το ΚΕΠΕ, όπως προαναφέρθηκε θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News