Πλειστηριασμοί: Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου - Όσα προβλέπει

Ελλάδα
Πλειστηριασμοί: Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου - Όσα προβλέπει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια πλειστηριασμών από τα Funds

Νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς, καθώς με απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου δόθηκε το «πράσινο φως» στα funds, να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. 

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με το ieidiseis.gr και δημοσιεύτηκε με διαδικασίες «εξπρές», μέσα σε 20 ημέρες και μόλις μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε σήμερα την απόφαση, με την οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε υπέρ των νομικών θέσεων των funds.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Ο Άρειος Πάγος έδωσε κατά συνέπεια το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Στο «δια ταύτα» της απόφασής τους οι αρεοπαγίτες σημειώνουν:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News