Πέρασε η τροπολογία "μπλόκο" στο κόμμα του Κασιδιάρη με ψήφους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ - Τι ψήφισε η Ελληνική Λύση

Ελλάδα
Πέρασε η τροπολογία "μπλόκο" στο κόμμα του Κασιδιάρη με ψήφους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ - Τι ψήφισε η Ελληνική Λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε προηγηθεί η τρίμηνη άτυπη διαβούλευση κατά την οποία η κυβέρνηση είχε αποστείλει στα κόμματα την αρχικά προτεινόμενη ρύθμιση ούτως ώστε να καταθέσουν ενστάσεις και αντιπροτάσεις. Στόχος ήταν –προφανώς- να διαμορφωθεί μια ευρύτατη πλειοψηφία.

Με την υπερψήφιση από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πέρασε περίπου στις 10:30  το βράδυ η νομοθετική η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» που βάζει «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη από τη Βουλή των Ελλήνων.Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, “παρών” δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, “όχι” ψήφισαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Είχε προηγηθεί η τρίμηνη άτυπη διαβούλευση κατά την οποία η κυβέρνηση είχε αποστείλει στα κόμματα την αρχικά προτεινόμενη ρύθμιση ούτως ώστε να καταθέσουν ενστάσεις και αντιπροτάσεις. Στόχος ήταν –προφανώς- να διαμορφωθεί μια ευρύτατη πλειοψηφία.

Κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί, λόγω της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών». Το σημείο που υπήρξε κομβικό για να μην υπερψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία ήταν η επίκληση της κυβέρνησης στο άρθρο 29 του Συντάγματος που σχετίζεται με τα πολιτικά κόμματα.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ότι για να εμπίπτει ένα κόμμα στην απαγόρευση θα πρέπει να συντρέχει οπωσδήποτε το κριτήριο του ρατσιστικού ή και ναζιστικού λόγου, ενώ η πρόταση της ΝΔ δεν διευκρινίζει το εν λόγω θέμα.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, ενώ κατά τη χθεσινή διαδικασία δεν υπήρξε τοποθέτηση από το κόμμα Βελόπουλου.

«Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική εμπειρία. Δεν τις συμμερίζομαι τις θεωρώ υπερβολικές αλλά τις ακούω. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις παρατηρήσεις του ΜεΡΑ25. Για τους άλλους που δέχεστε τους στρατηγικό στόχο εδώ πια δεν μπορείτε να επιμείνετε στην άρνηση. Έχουμε την καθαρή θέση της επιστημονικής επιτροπής, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, λάβαμε όλες τις συνταγματικές πρόνοιες, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις ενσωματώσαμε σε παρα πολύ μεγάλο βαθμό. Μένει ένα ερώτημα: είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων; Αν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Αν μετά από όλα αυτά επιμείνετε σε άρνηση τότε θα είστε έκθετοι και έωλοι ως προς τον στρατηγικό στόχο» ανέφερε ο χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στο άρθρο 29 του Συντάγματος δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη και επιλέγουμε το «παρών»» ήταν η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη.

Ένταση για το... "παρών"

«Με θλίψη άκουσα πως η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «παρών». Αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που αφορά την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ένα πρόβλημα που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, πάντως, χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει την κυβέρνηση να συμβιβαστεί στην θέση που διατύπωσαν στον δημόσιο διάλογο οι «κοινής αποδοχής» συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Ξενοφών Κοντιάδης, καταθέτοντας και σχετική νομοθετική πρόταση. «Ο καημός του κου Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών» ανέφερε μάλιστα ο κ. Τσίπρας.

«Μπορεί να τους σιχαίνεστε αλλά πάντα τους βοηθάγατε γιατί τους βλέπετε σαν ένα κόμμα που παίρνει ψήφους από τη ΝΔ», ανέφερε χθες στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «Είστε δυστυχισμένοι από την σημερινή τροπολογία... παρών σημαίνει αφήστε τον Κασιδιάρη να κατέβει, αφήστε όλα τα άλλα φληναφήματα».«Εμείς κάναμε τα πάντα, εσείς κρύβατε μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τις υποθέσεις στα συρτάρια», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την άλλη, το ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και μέσω του Γιάννη Γκιόκα σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης οδηγεί στη στέγαση της θεωρίας των δύο άκρων με επίκληση δεκάδων αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, 6 κεφάλαια συγκεκριμένα, που φωτογραφίζουν τη δράση του εργατικού κινήματος». Εξάλλου, το Μέρα 25 εξαρχής έχει εκφράσει την διαφωνία του με την όλη συζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News