Έβρος - μαρτυρία σοκ: Με μέικ απ και λίγη τροφή στο στόμα σκηνοθέτησαν τον θάνατο της «μικρής Μαρίας»

Ελλάδα
Έβρος - μαρτυρία σοκ: Με μέικ απ και λίγη τροφή στο στόμα σκηνοθέτησαν τον θάνατο της «μικρής Μαρίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύρος που μετείχε στην ομάδα των 38 του Αυγούστου περιέγραψε αναλυτικά στην «Καθημερινή» τον ρόλο της «ινφλουένσερ» Μπαϊντά και του Τούρκου διακινητή

Ένας Σύρος υπήκοος, προχώρησε στην πλήρη περιγραφή της σκηνοθεσίας του δήθεν θανάτου της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου, τον Αύγουστο του 2022. Ο άνδρας  μετείχε στην προσπάθεια των 38 προσφύγων να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη μαρτυρία του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη καθώς αποδεικνύεται ότι όλη η υπόθεση ήταν στημένη.

Η μαρτυρία

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Σύρος -ο οποίος φέρεται να έχει δώσει αναλυτική κατάθεση για την υπόθεση στην διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης- είπε ότι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν σε ελληνική έδαφος και αφού έμειναν 10 ημέρες σε τουρκική νησίδα στον Έβρο περιμένοντας το «σήμα» του διακινητή για να επιχειρήσουν ξανά τη διάβαση του ποταμού, η «περίφημη» Μπαϊντά, ο ρόλος της οποίας δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, τους μετέφερε μια ιδέα του: να βάψουν ένα παιδί έτσι ώστε να φαίνεται νεκρό από τσίμπημα σκορπιού για να προκαλέσουν διεθνή συγκίνηση, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

«Η Μπαϊντά έφερε το μικρό κορίτσι, τη Μαρία, δίπλα στο δένδρο όπου καθόμουν», αναφέρει ο Σύρος και προσθέτει: «Ο πατέρας και η μητέρα του ήταν λίγο πιο μακριά. Το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε λίγο το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό δίπλα στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο. Μετά το φωτογράφησε με το κινητό και έστειλε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω πού».

Μάλιστα, ο Σύρος πρόσφυγας σημειώνει ότι στη συνέχεια, έπλυναν τη μικρή και της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μην μοιάζει με το παιδί στην γνωστή φωτογραφία και την δασκάλεψαν να ανταποκρίνεται στο νέο όνομα που της έδωσαν: Μάγια...

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι η μικρή Μαρία επιλέχθηκε από τον διακινητή για τον ρόλο του «θύματος» επειδή η οικογένειά της του είχε δώσει τα λιγότερα χρήματα για το πέρασμα στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι μόνον η Μπαϊντά είχε μαζί της power bank - άρα ήταν η μόνη που μπορούσε να επικοινωνεί με τον διακινητή. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς βρέθηκε η Μπαϊντά να έχει πάνω της είδη μακιγιάζ ενώ η ομάδα των 38 αναγκαζόταν να κλέβει καρπούζια και καλαμπόκια για να τρέφεται πάνω στην τουρκική νησίδα, απαντά χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω να σου απαντήσω. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι τα χρησιμοποίησαν».

Ενδιαφέρον έχει ο λόγος για τον οποίον ο Σύρος αποφάσισε να μιλήσει: «Αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα μαθευόταν και τότε εγώ και οι άνθρωποί μου ενδεχομένως να αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με δικαστήρια και άλλα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν μου είπε τι να πω».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News