Θεσσαλονίκη: Πώς ήταν η πόλη πριν έναν αιώνα - Μοναδικές εικόνες

Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Πώς ήταν η πόλη πριν έναν αιώνα - Μοναδικές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφίες που αναδεικνύουν πως ήταν η Θεσσαλονίκη πριν πολλά, πολλά χρόνια

Οι ελληνικές πόλεις για να φτάσουν να διαμορφωθούν στη σημερινή τους μορφή πέρασαν από πολλά στάδια, ενώ οι κοινωνικοπολιτικές και πολεμικές συνθήκες επηρέασαν άμεσα τον τρόπο που εξελίχθηκαν.

Έτσι ισχύει και με τη Θεσσαλονίκη, η οποία υπήρξε αρκετά διαφορετική μα και ιδιαίτερα όμορφη.

Η παλιά Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 1915

Ο πόλεμος φτάνει εδώ ως απόηχος, ως μια υποψία ότι συμβαίνει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα παραπάνω. Η πόλη γεμίζει στρατιώτες με στολές διαφόρων στρατών. Γεμίζει όμως και με διερχόμενους. Ζει στη σκιά του πολέμου χωρίς να βυθίζεται στον ίλιγγο του. Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες αυτού του συναρπαστικού λευκώματος αισθάνεσαι μόνο δέος και περιέργεια. Στα ίδια ακριβώς χώματα που εσύ πατάς σήμερα, στις ίδιες γεωγραφικές συντεταγμένες που η δική σου ζωή κυλά, διαδραματιζόταν ένα συναρπαστικό παραμύθι. Και ποιος είναι πιο κατάλληλος να το αφηγηθεί από τον Βασίλη Κολώνα. Αυτόν τον θησαυροφύλακα της μνήμης της πόλης.

Κατά το φθινόπωρο του ίδιου έτους η Αντάντ έχει ήδη μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε κέντρο ανεφοδιασμού των στρατευμάτων της. Ο Βενιζέλος δίνει την άδεια και συναινεί στη μετατροπή από τους συμμάχους της πόλης σε ένα τεράστιο στρατόπεδο. 225 χιλιάδες Άγγλοι και Γάλλοι στρατιώτες στρατοπεδεύουν εδώ. Ζουν, αναπνέουν, τρώνε, διασκεδάζουν εντός των τειχών της.

H Θεσσαλονίκη, που έναν αιώνα μετά θα ζούσε αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο, στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα διέθετε 4 σιδηροδρομικές συνδέσεις, με την Αθήνα, το Μοναστήρι, την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι.

Διέθετε, ακόμα, ένα λιμάνι ολοζώντανο που έφταναν εκεί πλοία μεταφέροντας εμπορεύματα, πολεμοφόδια και ανθρώπους.

Πηγή: parallaximag.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News