Μετάλλαξη «Κράκεν»: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί - Τι αναφέρει το ECDC

Ελλάδα
Μετάλλαξη «Κράκεν»: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί - Τι αναφέρει το ECDC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην Ε.Ε./ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην Ε.Ε./ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της

Η σύντομη έκθεση αξιολόγησης απειλών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την Ε.Ε./ΕΟΧ, που σχετίζεται με την εξάπλωση της υποπαραλλαγής της “Όμικρον” XBB.1.5 (“Κράκεν”), ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2. Υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην Ε.Ε./ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην Ε.Ε./ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της “Όμικρον” που κυκλοφορούσαν.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ε.Ε./ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην Ε.Ε./ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμόν, σημειώνοντας ότι, «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου», συμπλήρωσε η κ. Αμόν.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της “Όμικρον”, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της Ε.Ε./ΕΟΧ, όπως αναφέρει το ECDC. Υπενθυμίζεται πως προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6 κρούσματα της XBB.1.5 στη χώρα.

Από προχθές Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, το ECDC έχει ορίσει αυτήν την υποκατηγορία ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Τι προτείνει

Το ECDC προτείνει τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις Αρχές δημόσιας υγείας στην Ε.Ε./ΕΟΧ:

  • Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ΠΟΥ, καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.
  • Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
  • Βελτίωση της έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.
  • Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News