ΕΛΑΣ: Κανονικά εκτελεί τα καθήκοντά της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ελλάδα
ΕΛΑΣ: Κανονικά εκτελεί τα καθήκοντά της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων  όταν δεν διατίθενται σε ΑΕΙ μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία»

Ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη 12/1 το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφορικά με την εκτέλεση καθηκόντων των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας όπου αναφερόταν ότι 600 ειδικοί φρουροί που είχαν προσληφθεί για την εκτέλεση καθηκόντων της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν τελικά στα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής.Με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει μέσω της ανακοίνωσής του πως οι ΟΠΠΙ συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί, ενώ σημειώνει ότι οι ΟΠΠΙ αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι, όταν δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι., μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.Τέλος, η ΕΛΑΣ υπογραμμίζει ότι τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «υπηρεσίες περιπολιών, φύλαξη ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών» και καταλήγει ότι «βάσει αυτών έχει εκδοθεί η διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία οι 600 ειδικοί φρουροί θα τοποθετηθούν στις 20 Ιανουαρίου στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Σχετικά με σημερινό (12-01-2023) δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται στις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανικές αρχές και στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

 Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4777/2021, Π.Δ 53/2022), η συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, πραγματοποιείται από αστυνομικό προσωπικό, καθώς και Ειδικούς Φρουρούς. Ωστόσο, οι Ειδικοί Φρουροί που δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι., δύναται να τοποθετούνται σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και να εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του Αρ. 9 του Ν. 2734/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι, οι Ειδικοί Φρουροί εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία για την εκτέλεση καθηκόντων όπως: υπηρεσίες περιπολιών, φύλαξη ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως και άλλες υπηρεσίες.

Με βάση τα ανωτέρω, έχει εκδοθεί η διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία οι 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στις 20 Ιανουαρίου στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News