Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για την Τουρκία - Ζητά κυρώσεις από την ΕΕ

Ελλάδα
Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για την Τουρκία - Ζητά κυρώσεις από την ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Δένδιας χτυπά καμπανάκι στην ΕΕ για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και καλεί τους ευρωπαίους να επιβάλλουν επιτέλους οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα

Στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν στο Φαρμακονήσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Τζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την προκλητική στάση της Άγκυρας.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας χτυπά καμπανάκι στην ΕΕ για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και καλεί τους ευρωπαίους να επιβάλλουν επιτέλους οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, η οποία αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με ξεκάθαρο τρόπο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καλεί την Ε.Ε. να πάψει να κωλυσιεργεί και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας, καθώς συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στο επεισόδιο κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως «η εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα ‘ατυχήματος’, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Επιπλέον, επισημαίνεται στην επιστολή η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.

Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ.

Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ολοκληρώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News