Εκλογές 2023: Έτοιμο το ΠΔ για την κατανομή εδρών με τη νέα απογραφή

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Έτοιμο το ΠΔ για την κατανομή εδρών με τη νέα απογραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες περιφέρειες κερδίζουν, ποιες χάνουν

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την κατανομή των εδρών μπαίνει στην τελική ευθεία, βάσει της νέας απογραφής και ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών ολοκλήρωσε τη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία.

Οι τελικές έδρες ανά περιφέρεια: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 - ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών καθώς και η Α' εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News