Λέκκας: Είμαστε σε επιφυλακή για το σεισμό στη Λέσβο

Ελλάδα
Λέκκας: Είμαστε σε επιφυλακή για το σεισμό στη Λέσβο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Βεβαρημένο το ιστορικό παρελθόν - Παίρνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τα 4,9 R στη Λέσβο. Πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία». Εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους» επισήμανε.

Όπως είπε «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία, που ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα.»

«Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση, το τονίζω, σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» είπε και επισήμανε πως  «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» καθησύχασε.

Όσο για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν».

Παράλληλα συνέστησε στους κατοίκους «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες»

Πρόσθεσε ότι η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια. Είπε συγκεκριμένα, πως «τα τέσσερα αυτά γεγονότα, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα.»

Στις οδηγίες του προς τους κατοίκους είπε ότι «θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες όπως και το βράδυ, να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, κρίνοντας ότι μέχρι  το βράδυ υπάρχουν νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα μας υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News