Φαρμακονήσι: Βίντεο ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

Ελλάδα
Φαρμακονήσι: Βίντεο ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Νέο προκλητικό επεισόδιο παρενόχλησης σκάφους του λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο, αυτή τη φορά από τουρκική ακταιωρό. Το επεισόδιο συνέβη το ενώ όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου. Η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών.

Αυτή την περίοδο εδώ και χρόνια ξεκινάει στην περιοχή η λεγόμενη «μάχη της τσιπούρας» με τους Τούρκους ψαράδες προκλητικά να μπαίνουν στην ελληνική περιοχή. Σχεδόν πάντα συνοδεύονται από τουρκικά περιπολικά τα οποία απειλούν τους Έλληνες ψαράδες…

Το χρονικό του επεισοδίου

Το περιπολικό του Λιμενικού σπεύδει στο Φαρμακονήσι όπου ένας στολίσκος τουρκικών αλιευτικών έχει εισβάλει στα ελληνικά ύδατα συνοδεία μιας ακταιωρού… το τουρκικό σκάφος μάλιστα σε μια προκλητική όσο και επικίνδυνη κίνηση κάνει ελιγμό εμβολισμού του ελληνικού.

Ο χειριστής του ελληνικού σκάφους προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση, ενώ ταυτόχρονα οι άνδρες του Λιμενικού έριξαν προειδοποιητικές βολές αναγκάζοντας την τουρκική ακταιωρό να αποχωρήσει…

Στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ φαίνονται τα τουρκικά σκάφη μια ανάσα απ' το νησί… Οι Έλληνες ψαράδες ενημέρωσαν το λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση ήταν άμεση.

Ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία του τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Το πλωτό του λιμενικού περνάει ξυστά από το ελληνικό αλιευτικό και κατευθύνεται προς τις τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων…

«Οι Τούρκοι ειδοποίησαν το δικό τους λιμενικό και ήρθε να διώξει το ελληνικό λιμενικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τούρκικο λιμενικό ήταν δυο μίλια, τουλάχιστον, δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεπέρασε και το Φαρμακονήσι και πήγαινε» ανέφερε στον ΣΚΑΪ αυτόπτης μάρτυρας.

//--> //-->

Ο Τούρκος καπετάνιος άμεσα ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε στην πορεία του ελληνικού, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού πληρώματος.

«Τα τούρκικο λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το δικό μας ελληνικό, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα να τον βουλιάξει» τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Έρχεται δίπλα ή θα σου φωνάξει στο VHF σαν πρώτη προειδοποίηση και θα σου πει ‘είσαι στα τουρκικά χωρικά ύδατα γύρισε πίσω’, έρχεται δίπλα σου, θα σου κάνει μανούβρες αν είσαι μικρό σκάφος, ένα 90% θα σε βουλιάξει, μετά θα αρχίσει η μορφή της απειλής και γυρίζει το πολυβόλο επάνω σου» δήλωσε δε.

Αυτή τη φορά οι Τούρκοι με απόλυτα προκλητικό τρόπο κινήθηκαν εναντίον του περιπολικού της ελληνικής ακτοφυλακής.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, οι Έλληνες λιμενικοί είχαν ανοίξει πυρ κατά δουλεμπόρων στην Κω σε δυο περιπτώσεις γεγονότα που εντείνουν την ανησυχία πως ίσως η Άγκυρα επιχειρήσει να κλιμακώσει κι άλλο την κατάσταση.

Η ανακοίνωση του λιμενικού

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική Ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του.

»Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα η Άγκυρα

Εντελώς διαφορετική εκδοχή για ό,τι συνέβη έδωσε το τουρκικό λιμενικό σε ανακοίνωσή του όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναφέροντας… παρενόχληση των τουρκικών αλιευτικών από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

«Όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Προκαλεί δε εντύπωση η κατάληξη της τουρκικής ανακοίνωσης: «Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνεχίζει να εκπληρώνει το καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα, εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας επί 24ώρου βάσεως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News