Σεισμός στην Εύβοια: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι αν πρέπει ή όχι να ανησυχούμε

Ελλάδα
Σεισμός στην Εύβοια: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι αν πρέπει ή όχι να ανησυχούμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Ευθύμιου Λέκκα - Τι υποστηρίζουν

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι σεισμολόγοι μετά το νέο σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στην Εύβοια το βράδυ της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,3 χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. Οι απόψεις των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Ευθυμίου Λέκκα φαίνεται να είναι αντικρουόμενες καθώς από τη μια ο κ. Παπαδόπουλος εφιστά την προσοχή λέγοντας πως ενεργοποιήθηκε νέα εστία, ενώ από την άλλη ο κ. Λέκκας παρουσιάζεται καθησυχαστικός αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ενεργοποιήθηκε νέα εστία

Ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε πως πρόκειται για ενεργοποίηση νέας εστίας στην Εύβοια. «Σεισμός στις 22.01 προκαταρκτικού μεγέθους 4,3 (ΕΜSC) στην περιοχή Βλαχιάς κεντρικής Εύβοιας αισθητός και στην Αττική. Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα επισημάνει ότι εκεί έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας. Μεγάλη προσοχή στην Εύβοια».

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν υπάρχει ανησυχία

Ωστόσο, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως δεν εμπνέει ανησυχία το φαινόμενο και πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «πιθανότατα είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε» (σ.σ. μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Ψαχνά στις 28 Δεκεμβρίου που έγινε αισθητός και στην Αττική).

Στην ερώτηση αν ο σεισμός της Τετάρτης είναι από το ίδιο επίκεντρο με αυτόν της δόνησης της 28ης Δεκεμβρίου ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε ότι «δεν είναι από το ίδιο σημείο, είναι πιο βορειοανατολικά αλλά από τον ίδιο σεισμογώνο χώρο και την ίδια ρηξιγενή ζώνη».

«Υπό αυτή την έννοια είμαστε περισσότερο ήσυχοι από την εκτόνωση του φαινόμενου» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να εκτονωθεί με σεισμούς από 3 ρίχτερ και κάτω ώστε να λέμε ότι τελειώνουμε με αυτό το φαινόμενο».

Συμπλήρωσε, τέλος, για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ ότι «το χθεσινό γεγονός το είχαμε συμπεριλάβει μέσα στις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει (σ.σ. στην επιτροπή σεισμικού κινδύνου που συνεδρίασε μετά τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά).

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News