Τουρκία: Με εναέριες προκλήσεις αποχαιρέτησε το 2022 η Άγκυρα - 19 νέες υπερπτήσεις μόλις χθες

Ελλάδα
Τουρκία: Με εναέριες προκλήσεις αποχαιρέτησε το 2022 η Άγκυρα - 19 νέες υπερπτήσεις μόλις χθες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις ωμές απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο εναντίον της χώρας μας σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων ακόμη και στην Κρήτη, ήρθαν οι υπερπτήσεις και μάλιστα με οπλισμένα μαχητικά

Ακόμη μία εβδομάδα προκλήσεων με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία πλέον έχει υιοθετήσει ξεκάθαρη – χωρίς περιστροφές – επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας και σε κάθε ευκαιρία, εκτός από την ρητορική, φαίνεται αποφασισμένη να επιβεβαιώνει ότι θα το τραβήξει για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Μετά, λοιπόν, τις ωμές απειλές Τσαβούσογλου για πόλεμο εναντίον της χώρας μας σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων ακόμη και στην Κρήτη, ήρθαν οι υπερπτήσεις και μάλιστα με οπλισμένα μαχητικά.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), 2 εξ αυτών από ένα κατασκοπευτικό CN-235 και 17 από συνολικά 13 μαχητικά F-16 – τα 11 απ’ τα οποία οπλισμένα.  Συνολικά, η τελευταία εβδομάδα του 2022 έκλεισε με 70 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 2 υπερπτήσεις, αυτές που σημειώθηκαν χθες Παρασκευή, από 3 τουρκικά μαχητικά πάνω από Οινούσσες και Παναγιά στις 15.43.

Τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν προχώρησαν σε σκληρές αερομαχίες με τους Τούρκους πιλότους, εκ των οποίων 7 κατέληξαν σε εμπλοκές από τους Έλληνες.

Όπως αποκάλυψε στις 23 Δεκεμβρίου το enikos.gr, οι Τούρκοι προβάλουν μία νέα επικίνδυνη τακτική στο Αιγαίο.  Οι Τούρκοι πιλότοι βλέποντας να πλησιάζουν για αναχαίτιση ελληνικά μαχητικά δεν υποχωρούν, αλλά ανεβάζουν το επίπεδο προκλητικότητας, «φωτίζοντας» τα «γαλάζια φτερά». Αυτό, στη γλώσσα των αεροπόρων είναι η στόχευση που επιχειρούν να κάνουν στους Έλληνες πιλότους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε Dogfight κι εν τέλει στην εμπλοκή τουρκικών μαχητικών από ελληνικά.

Όπως εξήγησαν έμπειροι αεροπόροι στο enikos.gr, το στοιχείο αυτό δείχνει την επιμονή των Τούρκων πιλότων να προκαλέσουν και την διαφορετική στρατηγική προσέγγιση στον τρόπο εκδήλωσης των προκλήσεων από αέρος στο Αιγαίο. Κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό, αφού όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει ο συνωστισμός τόσων μαχητικών σε συγκεκριμένο χώρο με υπερηχητικές ταχύτητες ανεβάζουν σε επικίνδυνα επίπεδα τις πιθανότητες εκδήλωσης ατυχήματος και κατά συνέπεια ακόμη και θερμού επεισοδίου.

Αποκωδικοποιώντας περαιτέρω όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτουν επιπλέον δύο πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα.

Το πρώτο ότι πλέον οι Τούρκοι στέλνουν στο Αιγαίο όλο και περισσότερα οπλισμένα μαχητικά όταν προχωρούν σε προκλήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα ανθρώπινο λάθος.

Το δεύτερο ότι είναι η πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση της απειλής για πόλεμο από το 1995 που η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε το Casus Belli (αιτία πολέμου) εναντίον της χώρας μας σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο και διεθνές κατοχυρωμένο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις τελευταίες προκλητικές του δηλώσεις έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο των απειλών και την Κρήτη. Στοιχεία που δείχνουν ότι το 2023 κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι για τις δύο χώρες.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News