Σκληρή απάντηση Παναγιωτόπουλου προς Άγκυρα - «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται»

Ελλάδα
Σκληρή απάντηση Παναγιωτόπουλου προς Άγκυρα - «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρη και ηχηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στις απειλές πολέμου της Άγκυρας προς την Αθήνα

Οι ενέργειες της Ελλάδας σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και η διεύρυνση των Συμμαχιών της χώρας, εδώ και έναν χρόνο περίπου, προκαλούν σφοδρή ενόχληση στην Τουρκία. Η πρόθεση που φαίνεται να εκδηλώνει η Αθήνα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, προκαλεί… αμόκ στην Άγκυρα, με τους Τούρκους αξιωματούχους και τον Τύπο της χώρας να επιδίδονται σε ένα μπαράζ προκλήσεων και απειλών κατά της χώρας μας. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν οι εξωφρενικές τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» αν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ακόμα και νότια της Κρήτης όπου η Τουρκία προφανώς και δεν έχει κανένα λόγο και κανένα έρεισμα στην περιοχή.

//--> //-->

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, τόσο με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ενώ ηχηρή ήταν και η απάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος, η χώρα πορεύεται πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, πλην όμως δεν της αρέσει και να απειλείται από τη στιγμή που δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και δεν απειλεί κανέναν από τους γείτονές της.

«Η δήλωση αυτή περί “casus belli” που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας για τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο Action 24.

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής, από πλευράς Τουρκίας, με «κορώνες» για το Αιγαίο αλλά και την Κρήτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής. «Όπως έχω πει και στο παρελθόν η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται. Η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», εξήγησε ο υπουργός.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News