Δωρεάν οι εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις – Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Ελλάδα
Δωρεάν οι εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις – Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική φροντίδα και σύμφωνα με αυτή θα ενεργοποιούνται οι προληπτικές εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 3ο ετών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική φροντίδα και σύμφωνα με αυτή θα ενεργοποιούνται οι προληπτικές εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in η νέα δράση του υπουργείου Υγείας θα αφορά δωρεάν εξετάσεις αλλά και δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε άτομα ηλικίας 30 έως 70 ετών, μόνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η δωρεάν επίσκεψη θα αφορά τόσο τους προσωπικούς γιατρούς όσο και τους γιατρούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για την επίσκεψης τους στους γιατρούς. Η αμοιβή των γιατρών θα καλύπτεται από τος ίδιο το κράτος και αναμένεται να είναι περίπου στα 20 ευρώ χωρίς claw back και rebate για προσωπικούς γιατρούς και γιατρούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Κεντρική κατεύθυνση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη είναι οι πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και να αντιμετωπίζουν την ασθένεια που έχουν εμφανίσει.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική φροντίδα

Με το νομοσχέδιο συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.

Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Την πρόβλεψη της συγκρότησης μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και

Την σύσταση και η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Επίσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου ανανεώνονται για έναν χρόνο οι συμβάσεις του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού ενώ ανανεώνονται και οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων όσων προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά, ανεξαρτήτως της επιστροφής στα καθήκοντα τους των υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή.

Σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά την περίοδο 2022-2023 ορίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News