Ποιοι προορισμοί θα «βουλιάξουν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Που κυμαίνονται οι τιμές

Ελλάδα
Ποιοι προορισμοί θα «βουλιάξουν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - Που κυμαίνονται οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των κρατήσεων - Σε πολλούς προορισμούς η πληρότητα ενόψει των εορτών αγγίζει ακόμη και το 100%

Πληρότητες έως και 100% καταγράφουν ήδη βραχυχρόνιες μισθώσεις και ξενοδοχεία ορεινών περιοχών ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το ταξίδι στο βουνό ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες, για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά και σε πολλούς προορισμούς αγγίζει ακόμη και το 100%.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη.

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) τον Νοέμβριο άγγιζαν το 70% και το 66% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1), πλέον οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85% και 80% αντίστοιχα. Το συνολικό κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 800€ (από 573€ τον Νοέμβριο), ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 811€ (από 592€ τον Νοέμβριο). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος διαμονής αφορά κυρίως κατοικίες 85τμ-95τμ. Ενώ, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις σε chalet ξεπερνά τα 1.200€. Η διαθεσιμότητα οικονομικών επιλογών πλέον είναι περιορισμένη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, διατίθενται προς μίσθωση λιγότερες από 25 κατοικίες/διαμερίσματα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Πλέον, το ορεινό «χωριό» της Ηπείρου, καταγράφει προ-κρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 317€ έως 570€ στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ τώρα η κατώτατη τιμή μίσθωσης αγγίζει τα 594€

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις στα μέσα του Νοεμβρίου άγγιζαν το 81% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 78,5% για τη Πρωτοχρονιά. Πλέον, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 99% με μόλις 5 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, ενώ για τη Πρωτοχρονιά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 25 και το ποσοστό ππρ-κρατήσεων αγγίζει το 93%. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 282€ έως 650€ για τα Χριστούγεννα και από 328€ έως 600€ για τη Πρωτοχρονιά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ενώ τώρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 542€ και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 595€ για κατοικία 60τμ-65τμ σε απόσταση έως 600-700μέτρα από το κέντρο της Πόλης.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται πλέον από 900€ (από 358€ έως 881€ τον Νοέμβριο). Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 65τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4-5 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου. Πλέον, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι μεγαλύτερης επιφάνειας 100τμ-140τμ όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 7-8 άτομα. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις ημέρες των Χριστουγέννων και το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 97% ( από 82% τον Νοέμβριο).

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν προορισμό που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων. Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να ξεκινούν από 770€, ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 729€ με ποσοστό προ-κρατήσεων 92%.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα, το Λεβίδι, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια και Λεβίδι, να κυμαίνονται από 80% έως και 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς . Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 491€ έως και 1.528 € ( από 449€ έως και 840€ τον Νοέμβριο) για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 635€ έως και 1.481€. Οι Αρκαδικοί προορισμοί, διαθέτουν προς μίσθωση κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100τμ -120τμ.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 85% με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 423€ έως 940€. Ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 388€ έως 846€ κα ποσοστό προ-κρατήσεων στο 68%.

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται από 496€ για τις των Χριστουγέννων. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 84% και το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις από 337€ έως 587€.

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας.

Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 87% ( 80% τον Νοέμβριο) με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 670€ έως και 1.050€ ( από 523€ έως 843€ τον Νοέμβριο) , ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 602€ έως και 1.000€ ( από 329€ έως 843€ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 85%. Στη Πορταριά, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 85% με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 705€ (από 564€ έως 834€ τον Νοέμβριο), ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 627€ έως και 800€ ( από 600€ έως 711€ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 88%.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής σε αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης αλλά και η διαθεσιμότητα ακινήτων. Πλέον, καταγράφουμε αυξημένες τιμές ακόμη και άνω του 20% σε σχέση με τον Νοέμβριο μήνα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι θα εναπομείναντα προς μίσθωση ακίνητα πλέον είναι μεγαλύτερης επιφάνειας, αλλά και λόγο της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται ήδη. Παράλληλα, θα πρέπει να επισ Όσο θα πλησιάζουμε στη πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημέρων, αλλά, και του γεγονότος ότι διαθέσιμα θα έχουν απομείνει μόνο τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120τμ) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση.

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News