Με αυστηρά μέτρα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία

Ελλάδα
Με αυστηρά μέτρα η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφανθούν για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 14 μήνες συνεδριάζουν στις 2 μμ. ενώ ήδη έχουν λάβει την ατζέντα της κυβέρνησης σχετικά με το τι επιθυμεί

Σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να ανακοινωθεί το αυστηρό πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία, ενώ εδώ και τρεις μέρες είναι σε διαβούλεση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, του οποίο διάταξη περιλαμβάνει την παράταση στην υποχρέωση ανεμβολίαστων εργαζομένων για rapid test μία φορά την εβδομάδα και μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023.

Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφανθούν για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 14 μήνες συνεδριάζουν στις 2 μμ. ενώ ήδη έχουν λάβει την ατζέντα της κυβέρνησης σχετικά με το τι επιθυμεί.

Άλλωστε στο τέλος η απόφαση θα είναι άκρως πολιτική για το πως θα ενταχθούν ξανά στα νοσοκομεία όσοι εργαζόμενοι επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις πληροφρίες πάντως, με αυστηρά μέτρα αναμένεται να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσουν το μεσημέρι οι ειδικοί

Ήδη, πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ήδη διαμηνύσει ότι θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα όταν γυρίσουν στα νοσοκομεία οι περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.

Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα δύο ταχυτήτων για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Διαφορετικά για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και άλλα για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν συμφωνήσουν οι επιστήμονες με τη θέση αυτή.

Το σίγουρο είναι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πως δεν θα επιστρέψουν με ένα rapid test την εβδομάδα αλλά τουλάχιστον με δύο. Το σκεπτικό είναι πως ένα rapid test πραγματοποιούν σήμερα και οι επισκέπτες των νοσοκομείων εάν θέλουν να δουν κάποιον ασθενή αλλά και οι απλοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λ.π. που δεν σχετίζονται με το σύστημα υγείας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μέτρα μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία ανεξάρτητα από τα rapid test.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι την ώρα που στη χώρα δεν τηρείται απολύτως κανένα μέτρο για την πανδημία, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν με αυστηρά μετρα.

Το σκεπτικό του Θάνου Πλεύρη είναι πως δεν μπορούν να υπάρχουν στο σύστημα υγείας υγειονομικοί που δεν πιστεύουν την επιστήμη και δεν εμπιστεύονται και τα επιτεύγματά της όπως είναι τα εμβόλια.

Πάντως, μόλις ορισθεί το πρωτόκολλο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η ημερομηνία επιστροφής των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού 

Παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας

«Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα με αρνητικό rapid test θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μέχρι 31 Μαρτίου 2023.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα.

Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.

Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test το οποίο θα δηλώνεται στην πλατφόρμα του gov.gr.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο πήρε παράταση η προηγούμενη απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) είναι για μία φορά τη βδομάδα.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News