Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Δώρο ζωής για 10χρονη η μεταμόσχευση κερατοειδούς της Έμμας»

Ελλάδα
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Δώρο ζωής για 10χρονη η μεταμόσχευση κερατοειδούς της Έμμας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα, ελπιδοφόρα ζωή ξεκίνησε από σήμερα για ένα 10χρονο κορίτσι

Με επιτυχία μεταμοσχεύτηκε σήμερα ο κερατοειδής χιτώνας της 21χρονης φοιτήτριας από τα Χανιά, που έχασε τη ζωή της μετά από μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν παρασύρθηκε από όχημα και εγκαταλείφθηκε από τον οδηγό στην Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η απόφαση των γονιών της να δωρίσουν τα όργανα συνεχίζει να σκορπίζει ελπίδα και ζωή σε άτομα που περιμένουν αγωνιωδώς ένα μόσχευμα για να θεραπευτούν. Ένα τέτοιο «θαύμα» συντελέστηκε σήμερα στη χειρουργική αίθουσα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση κερατοειδούς στη νεαρή λήπτρια. Η 10χρονη, αποδέκτης της ύψιστης αυτής πράξης αλτρουισμού, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς στο ένα μάτι είχε επέλθει πρακτικά τύφλωση, εξαιτίας τραυματισμού σε νηπιακή ηλικία.

Από τότε είχε υποβληθεί σε δυο χειρουργικές επεμβάσεις και μια μεταμόσχευση κερατοειδή. «Η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ελπίζουμε το καλύτερο για το κορίτσι που έλαβε το μόσχευμα. Η νεαρή λήπτρια θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καλύτερα, καθώς από το ένα μάτι έβλεπε μόνο σκιές. Έχουμε διαθέσιμους κερατοειδείς από τρεις ακόμη δότες νεαρής ηλικίας και οι μεταμοσχεύσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε συγκινημένος ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Νικόλαος Ζιάκας.  Όπως πρόσθεσε, «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας: όταν μια οικογένεια βρίσκει το θάρρος να δώσει μοσχεύματα ακολουθούν πολλοί το παράδειγμά της. Όταν έχουμε έναν τόσο νέο δότη και μια οικογένεια που μέσα σε όλον αυτό τον χαμό παίρνει την απόφαση να χαρίσει τα όργανα, πάντα προκαλεί συγκίνηση».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση το μεγαλείο ψυχής των γονέων της 21χρονης να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί και άλλες οικογένειες ώστε να αυξηθεί η προσφορά μοσχευμάτων. Όπως τονίζει, στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Κερατοειδών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έγιναν το 2021 37 μεταμοσχεύσεις, ενώ στη διάρκεια του 2022  έχουν πραγματοποιηθεί 25 και υπάρχει πλέον αισιοδοξία ότι η πράξη αγάπης των γονιών της 21χρονης θα κινητοποιήσει ώστε να λάβουν ένα μόσχευμα –  δώρο ζωής και άλλοι συνάνθρωποί μας.

Σύμφωνα με τον κύριο Ζιάκα, μόνο στη λίστα αναμονής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρίσκονται 160 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα που θα τους αλλάξει τη ζωή. «Αυτό μας δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για δωρεά. Κάθε μεταμόσχευση, όπως και η σημερινή, αποτελεί μια υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε δότες. Στην προ covid-19 εποχή φτάναμε ετησίως τις 45- 50 μεταμοσχεύσεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να φτάσουμε και πάλι σ΄ αυτό το επίπεδο», κατέληξε ο κ. Ζιάκας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News