Πάλι βρήκαν το “κατάλληλο έδαφος” για να δράσουν τα μεγαθήρια των μεταλλαγμένων στον κόσμο, κάτι που δεν είναι καθόλου άσχετο με την επιστολή 27 εταιρειών του κλάδου Αγροδιατροφής.
Σύμφωνα με το agronews, κοινή επιστολή με αποδέκτη την Κομισιόν υπογράφουν 27 εταιρίες - μέλη της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μέσω της οποίας ζητούν ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο έγκρισης των καλλιεργητικών ποικιλιών που προκύπτουν μέσα από NGTs (New Genomic Techniques). Οι 27 επιχειρηματικές ενώσεις που συνυπέγραψαν την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο, αναλογικό και ουσιαστικά εφαρμόσιμο κανονιστικό πλαίσιο για τα φυτά που προκύπτουν από τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs).
Η επιστολή ακολουθεί το θετικό αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο. Οι υπογράφοντες θεωρούν το αδιαφοροποίητο υποχρεωτικό ενδιάμεσο βήμα της αξιολόγησης κινδύνου για όλα τα φυτά που δημιουργούνται με στοχευμένη μεταλλαξιογένεση, cisgenesis και ενδογένεση ως δυσανάλογο και μη εφαρμόσιμο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και υπογραμμίζουν ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, οι NGTs δε θα επιτύχουν τους στόχους των στρατηγικών Farm to Fork και Biodiversity, που έχει θέσει η Ε.Ε. εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται πως σχετική μελέτη για τους NGTs που κυκλοφόρησε η Επιτροπή το 2021 υπογραμμίζει ότι οι NGTs μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εξοικονομώντας πόρους και επιτρέποντας μια πιο βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων/ζωοτροφών και μείωση των εκπομπών, σταθεροποιώντας και αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των καλλιεργειών, εντέλει βελτιώνοντας την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι 27 εταιρείες ζητούν ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης για τα φυτά που δημιουργούνται μέσω NGTs.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες για την υπόθεση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, Μιχάλης Προμπονάς, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του με μία τέτοια προοπτική.
«Εκμεταλλεύονται πράγματι τον πόλεμο και τη διατροφική κρίση. Όμως, θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαδικασίες για τα τρόφιμα, γιατί εδώ μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πλέον όλες αυτές οι εταιρείες έχουν εισβάλλει στα ράφια των καταναλωτών. Κανείς πια δε γνωρίζει αν σε ένα προϊόν υπάρχουν και μεταλλαγμένα είδη. Παλιότερα όμως που υπήρχε ισχυρό κίνημα κατά των μεταλλαγμένων, υπήρχε μεγαλύτερη αυστηρότητα»...
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Προμπονάς τονίζει κατηγορηματικά ότι «τα τρόφιμα θα πρέπει να ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά πριν βγουν στην κατανάλωση. Είμαστε αντίθετοι με τέτοιες διευκολύνσεις»...
Ο κ. Μιχάλης Προμπονάς
«Παράγουμε λάθος πράγματα... και με λάθος μεθόδους»
«Επισιτιστική κρίση: ψυχραιμία, υπάρχει λύση»! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση από την περασμένη άνοιξη η υπεύθυνη βιώσιμης ανάπτυξης της Greenpeace Έλενα Δανάλη.
«Ο πόλεμος δεν είναι ευκαιρία κερδοφορίας», είχε γράψει η γνωστή ακτιβίστρια. Ενώ στο ερώτημα «κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης: υπάρχει;» εκείνη απαντά: «Φυσικά υπάρχει. Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς βασικών προϊόντων διατροφής, όπως σιτηρά και φυτικά έλαια. Ο πόλεμος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εμπόριο αυτών των ειδών, όπως και στην αγορά λιπασμάτων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί αέριο που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Επιπλέον, σημειώθηκε ήδη εκτόξευση τιμών τροφίμων που, λόγω προβλημάτων σε συγκομιδή και προμηθευτική αλυσίδα, είχαν ήδη αυξηθεί στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Όλα αυτά σημαίνουν διατροφική ανασφάλεια και επισιτιστική κρίση που απειλεί κυρίως χώρες που ήδη πλήττονταν από έλλειψη τροφίμων, ένα πρόβλημα που δε θα έπρεπε καν να υπάρχει σε έναν πλανήτη που κάθε χρόνο πετάει το 30% της παραγόμενης τροφής, αξίας περίπου 940 δισ. δολαρίων τον χρόνο!
Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν απειλείται από επισιτιστική κρίση, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο φόβος πυροδοτείται από τους κολοσσούς αγροχημικών που συντηρούν προς όφελός τους ένα παράλογο και εντελώς άδικο αγροδιατροφικό σύστημα, που “επιτρέπει” στον μισό πληθυσμό να πεινάει και τον άλλο μισό να πετάει. Η παγκόσμια πείνα είναι η συγκλονιστικότερη απόδειξη ότι η τροφή έχει πάψει να είναι αυτονόητο δικαίωμα για όλους και έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα για λίγους. Αυτό πρέπει να αλλάξει»!
Σύμφωνα με την Έλενα Δανάλη, «δε χρειαζόμαστε περισσότερη γεωργία που παράγει περισσότερη τροφή με λάθος τρόπους και εξαρτάται από ορυκτά καύσιμα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, μεταλλαγμένα (παλιάς ή νέας τεχνολογίας), μονοκαλλιέργειες και εντατικοποίηση. Δε μας λείπουν τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει μεγάλες ποσότητες από λάθος πράγματα (και με λάθος μεθόδους!). Το 62% των σιτηρών που καλλιεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται για ζωοτροφή, το 12% σε βιομηχανίες και βιοκαύσιμα και μόνο το 23% προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο ίδιο φάσμα λάθους: το 71% της συνολικής αγροτικής έκτασης της Ε.Ε. χρησιμοποιείται για παραγωγή ζωοτροφής.
Έξτρα μπόνους: δεν αρκεί η ευρωπαϊκή γη για ζωοτροφή, οπότε εισάγουμε σόγια, η καλλιέργεια της οποίας απαιτεί ακόμα περισσότερη γη, εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκταση που υπολογίζεται ότι είναι όση καταλαμβάνουν Αυστρία και Βέλγιο μαζί. Άνθρωποι πεινάνε κι εμείς ταΐζουμε ζώα και αυτοκίνητα»!