Συναγερμός στο WhatsApp: Εκτεθειμένοι πάνω από 600.000 χρήστες στην Ελλάδα - Χάκερ πουλά αριθμούς τηλεφώνων

Ελλάδα
Συναγερμός στο WhatsApp: Εκτεθειμένοι πάνω από 600.000 χρήστες στην Ελλάδα - Χάκερ πουλά αριθμούς τηλεφώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγοραστές συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς για να στήνουν ηλεκτρονικές απάτες (phishing) και να στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα

Συναγερμός για τους χρήστες της γνωστής εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp, καθώς χάκερ πρόσφατα δημοσίευσε μια βάση δεδομένων προς πώληση που περιλαμβάνει τους αριθμούς τηλεφώνου 487 εκατ. ενεργών χρηστών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τεχνολογικής ιστοσελίδας «Cyber News».

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1/4 από τα 2 δισεκατ. χρηστών του WhatsApp διατρέχουν τον κίνδυνο ο αριθμός τους να βρεθεί στα χέρια κάποιο κακόβουλου αγοραστή. Οι αγοραστές συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς για να στήνουν ηλεκτρονικές απάτες (phishing) και να στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα.

Όπως αναφέρει το «Cyber News», ο χάκερ ανήρτησε σε ιστοσελίδα συζητήσεων (forum) σχετικά με το χάκινγκ μια λίστα η οποία περιλαμβάνει 84 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τον αριθμό των χρηστών των οποίων τα στοιχεία έχει καταφέρει να αποσπάσει από κάθε χώρα.

Με βάση τη λίστα αυτή, στην Ελλάδα ο χάκερ κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους αριθμούς 617.722 ενεργών χρηστών, τους οποίους και διαθέτει προς πώληση σε όποιον επίδοξο αγοραστή προσφέρει τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το ieidiseis.gr . Στην αγγελία αυτή, επίσης, βρίσκονται και οι αριθμοί 152.321 χρηστών από την Κύπρο.

Άλλες χώρες που υπάρχουν στη λίστα είναι η Αίγυπτος (45 εκατ. χρήστες), οι ΗΠΑ (32 εκατ. χρήστες), η Ιταλία (35 εκατ. χρήστες) και η Τουρκία (20 εκατ. χρήστες).

Μάλιστα, ο χάκερ ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να πουλήσει τους αριθμούς όλων των Αμερικανών χρηστών ως «πακέτο», έναντι του ποσού των 7.000 δολαρίων (6.749 ευρώ).

Για να εξιχνιάσει την υπόθεση και να διαπιστώσει εάν ο χάκερ, πράγματι, λέει την αλήθεια, ερευνητές του «Cyber News» επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν ένα δείγμα της βάσης δεδομένων που ισχυρίζεται ότι έχει. Σύμφωνα με τους ίδιους, μετά από ενδελεχή έλεγχο συμπέραναν ότι όλοι οι αριθμοί που περιλαμβάνονταν στο δείγμα της λίστας που έλαβαν είναι, πράγματι, αριθμοί ενεργών χρηστών του WhatsApp.

«Τέτοιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους για ηλεκτρονικές απάτες, επομένως προτείνουμε στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν δεχτούν κάποια κλήση από άγνωστο αριθμό, ή ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα», αναφέρει η τεχνολογική ιστοσελίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News