Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος επιχείρησε να με χρηματίσει» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Ελλάδα
Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος επιχείρησε να με χρηματίσει» λέει αυτόπτης μάρτυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα χρηματισμού του από τον πατέρα Αντώνιο κατήγγειλε 17χρονος που φέρεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης για την οποία έχει κάνει καταγγελία 19χρονος, σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου

Την πρώτη κίνηση του πατέρα Αντώνιου αφότου συνειδητοποίησε ότι υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας για τα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος – και δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα - αποκάλυψε ο φίλος του παιδιού που βρέθηκε μπροστά σε φερόμενο ως περιστατικό κακοποίησης που έλαβε χώρα σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσα είχε δει για να μην πει τίποτα.

Ο 17χρονος κατέθεσε την Πέμπτη στις αρχές και σύμφωνα με το Open επιβεβαίωσε την καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος του 19χρονου σήμερα, στη δομή της οργάνωσης στη Χίο. Επιπλέον, ο 17χρονος δήλωσε ότι ο πατέρας Αντώνιος επιχείρησε να τον χρηματίσει.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ευγένιος Κρήτης για Κιβωτό του Κόσμου: «Ο Μακαριώτατος θα το χειριστεί άψογα»

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει ώστε να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει», συμπλήρωσε ο μάρτυρας.

//--> //-->

Η καταγγελία

«Το καλοκαίρι του 2021 πήγαμε με τον πατέρα στο παράρτημα της Χίου, όπως και συνηθίζαμε στα καλοκαίρια. Τα παιδιά που ήμουν εκεί και μαζί και μιλούσαμε δεν με αναγνώρισαν γιατί είχα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Με είδαν πιο μαζεμένο και φοβισμένο, ενώ ήμουν συνήθως αντιδραστικό παιδί» είπε ο 19χρονος.

«Μάλιστα, ο ένας μία φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατέρα να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε» πρόσθεσε.

Στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου. «Για έναν μήνα είχαν 4 παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίσαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε στο πρόσωπο από το ξύλο», είπε στους αστυνομικούς.

Ανακοίνωση - απάντηση από την Κιβωτό του Κόσμου

Για σενάριο ψεύδους κάνουν λόγο από την «Κιβωτό του Κόσμου» με αφορμή τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ζητώντας την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας».

Από την «Κιβωτό του Κόσμου» επαναλαμβάνουν ότι «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.

Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση».

Παρέμβαση Ιερώνυμου, σύσκεψη στο Μαξίμου

Οι αρχές διερευνούν τρεις καταγγελίες για περιστατικά ασέλγεια και τέσσερις για ξυλοδαρμούς, σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο, τη Χίο, τα Ιωάννινα, την Αθήνα και την Καλαμάτα.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για την υπόθεση έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αύριο θα γίνει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή για τη διενέργεια «κανονικών ανακρίσεων», ενώ με απόφασή του επέβαλε απαγόρευση ιεροπραξιών στον πατέρα Αντώνιο, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά στη σύσκεψη που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο θα μπει το πλαίσιο λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο φάκελος με τις καταγγελίες

Ο φάκελος με τις καταγγελίες - φωτιά για την «Κιβωτό του Κόσμου» βρίσκεται πλέον στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανατεθεί σε εισαγγελέα ανηλίκων, ο οποίος και θα συνεχίσει την έρευνα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό του Κόσμου» και την στήριξή της, οσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ολοκλήρωση της έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με τον π. Αντώνιο και στελέχη της δομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις κιβωτού, όπως ενδεχομένως και άλλων παιδιών που μπορεί να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για σκηνικά κακοποίησης, εντός των δομών ή ακόμη και να έχουν υποστεί τα ίδια κακοποιητικές συμπεριφορές.

Αν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διενεργηθεί με γοργούς ρυθμούς ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Πάντως, εισαγγελικές πηγές χαρακτήριζαν την υπόθεση ως πολύ σοβαρή και εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα και κάτω από συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη μυστικότητά της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News