Διπλή παρακολούθηση ΕΥΠ – Predator: Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο - Η «ατζέντα» Χατζηδάκη και οι άλλοι τέσσερις

Ελλάδα
Διπλή παρακολούθηση ΕΥΠ – Predator: Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο - Η «ατζέντα» Χατζηδάκη και οι άλλοι τέσσερις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό διπλή παρακολούθηση ήταν επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα και οι διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο ευρωβουλευτής που διεγράφη από τη ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και από το Predator

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έρχονται στο φως. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, υπό παρακολούθηση και από το Predator και από την ΕΥΠ, βρίσκονταν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα - εκτός των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη - και μεταξύ αυτών είναι και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Υπό διπλή παρακολούθηση ήταν επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα και οι διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο ευρωβουλευτής που διεγράφη από τη ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος παρακολουθήθηκαν και από την ΕΥΠ και από το Predator.

Επίσης σε νέες αποκαλύψεις για τη σχέση Predator - ΕΥΠ προχώρησε κα το «Βήμα της Κυριακής», παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία για συγκεκριμένους αστυνομικούς που όχι μόνο γνώριζαν για τη χρήση του παράνομου λογισιμού αλλά είχαν και ενεργό ρόλο στη λειτουργία του.

Στο δημοσίευμα του Documento υπάρχει και αναφορά σε συγκεκριμένη συνομιλία του Κωστή Χατζηδάκη με στέλεχος της ΔΕΗ, η οποία αποκαλύπτει σε κάποιο βαθμό και τους λόγους της παρακολούθησής του. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ κρίθηκε ότι ακολουθεί δική του ατζέντα σε θέματα «επιχειρηματικότητας». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος χαρακτήριζε «αδιανόητες» τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησής του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό.

Γράφει χαρακτηριστικά το Documento: «Δυστυχώς για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τον ίδιο και –κυρίως– για τον πολιτικό του προϊστάμενο (σ.σ. Κυριάκο Μητσοτάκη) με το κακό συνήθειο να κρυφακούει τις συνομιλίες του μισού υπουργικού συμβουλίου και των στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται εν γνώσει του Documento, ο Κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Ενέργειας στις 21 Νοεμβρίου 2020 έχει καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ του Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Π.Π., στέλεχος της ΔΕΗ.

Αντικείμενο ενδιαφέροντος της συνομιλίας είναι η «Σαρωνίδα». Φυσικά δεν εννοούσαν την περιοχή, αλλά το πρότζεκτ που αφορά τη Σαρωνίδα και έχει αποκληθεί «μικρό Ελληνικό». Το φλέγον θέμα είναι ποιος θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, δηλαδή ποιος επιχειρηματίας θα επωφεληθεί από αυτή την επένδυση σε συνθήκες fast track. Ως εκ θαύματος, ενάμιση μήνα μετά “ανασχηματίστηκε” και μεταπήδησε στο υπουργείο Εργασίας. Ο νοών νοείτω».

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί την περασμένη Κυριακή, ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη στην «Εστία», το οποίο «φωτογραφίζοντάς» τον ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός φέρεται ότι ομολόγησε σε υπουργό του πως τον παρακολουθούσε γιατί νόμιζε ότι αδικούσε φίλους του στον τομέα της Ενέργειας».

Τα υπόλοιπα τέσσερα πρόσωπα που ήταν στο στόχαστρο και της ΕΥΠ και του Predator:

► Ο Αρ. Αλεξόπουλος, σύμφωνα με το Documento, ήταν στόχος παρακολούθησης λόγω της θέσεώς του και κυρίως λόγω του μεγάλου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Δεν έχω τίποτε να πω. Δεν ξέρω τίποτε, δεν έχω να πω τίποτε. Σας ευχαριστώ» ήταν η απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα ο αντιναύαρχος ε.α. όταν ρωτήθηκε σχετικά.

► Ο Αλ. Διακόπουλος, όπως γράφει το Documento, φαίνεται να ένιωθε ξένο σώμα για το Μέγαρο Μαξίμου, πολύ πριν «αδειάσει» το Μέγαρο Μαξίμου με τις δηλώσεις του τον Αύγουστο του 2020. «Ναι, (σ.σ.: το «Oruç Reis») έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε…», είχε δηλώσει καταρρίπτοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Αυτή η δήλωσή του εκτός ότι τον έθεσε εκτός κυβέρνηση, τον έθεσε και υπό παρακολούθηση μέσω του Predator και της ΕΥΠ.

► Για τον Γ. Κύρτσο, ο οποίος τον περασμένο Μάιο προσχώρησε στην ευρωομάδα Renew Europe που συνδέεται με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το ενδιαφέρον παρακολούθησης –μέσω μόνο της ΕΥΠ– φαίνεται να ήταν έντονο. Ο λόγος ήταν πως από τότε που δημιουργήθηκαν ρωγμές στη σχέση του πρώην «γαλάζιου» ευρωβουλευτή με τον πρωθυπουργό ο πρώην δημοσιογράφος κρίθηκε επικίνδυνος, με αποτέλεσμα να αποτελέσει τον δεύτερο ευρωβουλευτή της χώρας μας του οποίου οι επικοινωνίες έπεσαν στα δίχτυα της παρακρατικής λειτουργίας της υπηρεσίας.

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αρχικοριός Μητσοτάκης είχε οργανώσει, μέσω ΕΥΠ, συστηματική παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων μου και όλων των επαφών μου, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών και οικογενειακών. Αυτό είναι το ήθος του Μητσοτάκη… Θα κάνω ό,τι μπορώ στην Ελλάδα και την ΕΕ για να βρεθεί επιτέλους αντιμέτωπος με τις ευθύνες του» δήλωσε στο Documento.

► Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελάς είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που ήταν θύμα όλων των παράνομων μεθόδων που μετήλθε το παράκεντρο ΕΥΠ – Predator. Σύμφωνα με το Documento, αναγνωρίστηκε ως πηγή κινδύνου, διότι μπορούσε «να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυρ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα, η ολιστική παρακολούθηση του δημοσιογράφου σχετιζόταν με τη συλλογή πληροφοριών για πτυχές του νεοδημοκρατικού γίγνεσθαι, οι οποίες πιθανώς να είχαν διαφύγει της προσοχής του παράκεντρου, ενώ μέσω του Αλ. Παπαχελά θα μπορούσαν να προκύψουν πληροφορίες για τις προθέσεις επιχειρηματιών και τις επαφές με ξένους παράγοντες. «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο» απάντησε στο Documento ο διευθυντής της «Καθημερινής», ο οποίος βρισκόταν στο «στόχαστρο» μαζί με τον Χρήστο Αγραφιώτη, στέλεχος του ομίλου των Αλαφούζων.

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News