Νίκος Δένδιας: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στη Λιβύη - Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

Ελλάδα
Νίκος Δένδιας: Ακυρώθηκε η επίσκεψη στη Λιβύη - Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτέλεσμα ήταν να φύγει από την Τρίπολη της Λιβύης ο υπουργός εξωτερικών

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Αποτέλεσμα ήταν να φύγει από την Τρίπολη της Λιβύης ο Δένδιας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναστροφή αποφάσισε να κάνει αμέσως μετά την προσγείωση του στην Τρίπολη ο Νίκος Δένδιας. Ο λόγος η παρουσία της ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μάνγκους στο αεροδρόμιο.

Η Μάνγκους συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο σε μια προσπάθεια για δημόσια χειραψία με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας, όταν διαπίστωσε τι συνέβαινε αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο, καθώς προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε καταστήσει σαφές ότι θα άλλαζε το πρόγραμμά του μόνο αν συναντούσε αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι και κανέναν άλλον. 

Οι Αρχές της Λιβύης δεν έδιναν άδεια στο αεροσκάφος της ελληνικής αποστολής να πετάξει

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική αποστολή χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα μέσα στο αεροπλάνο. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη και να μεταβεί, όπως ήταν προγραμματισμένο στην Βεγγάζη. Ωστόσο οι λιβυκές αρχές δεν έδιναν την άδεια να πετάξει το αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ετσι αποφασίστηκε η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και στη συνέχεια το αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή να πετάξει πάνω από την Ανατολική Λιβύη και έτσι να φτάσει στη Βεγγάζη.

Η Τρίπολη αρχικά δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ στη Λιβύη.

Προστέθηκε τελευταία στιγμή όταν ο Μοχάμεντ αλ Μένφι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας του ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Ο Δένδιας,  ξεκαθάρισε, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θέση την οποία υιοθετεί και η Αίγυπτος με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεδομένων αυτών, ο κ. Δένδιας μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φάουλ καθώς και μια απόπειρα της προσωρινής κυβέρνηση να εκβιάσει καταστάσεις.

Άλλωστε για τον ΥΠΕΞ θα ήταν παράδοξο να συναντηθεί με την Μάνγκους μετά την υπογραφή του πρόσφατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί  το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όχι μόνο έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και η αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ωστόσο μέχρι να δοθεί η απαραίτητη άδεια απογείωσης προηγήθηκε σημαντική καθυστέρηση.

Αυτή την ώρα το κυβερνητικό αεροσκάφος έχει προσγειωθεί στη Βεγγάζη και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ συνεχίζεται με τη δωρεά εμβολίων της Ελλάδα στη Λιβύη ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News