Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ λόγω έξαρσης ιώσεων - Τι είπε ο καθηγητής Πρασσάς

Ελλάδα
Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ λόγω έξαρσης ιώσεων - Τι είπε ο καθηγητής Πρασσάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS από τους ειδικούς για τη φετινή συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και RSV

Τρεις ιοί: γρίπη, SARS-CoV-2 και RSV είναι αναπνευστικοί και μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. « Καμπανάκι» κρούει και ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο που περιγράφει την ήδη πιεστική κατάσταση στις παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο λόγω των ιώσεων.

«Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Τώρα που θα πάρει να κρυώσει ο καιρός και εκεί είναι πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα κύμα μεγάλης πίεσης στις παιδιατρικές κλινικές. Καλό είναι και οι φορείς και οι γονείς να είναι ενήμεροι και όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Για την ώρα, και εν αναμονή ενός τέτοιου ενδεχόμενου σεναρίου, ο εμβολιασμός όλων (ειδικά φέτος και των παιδιών) με το αντιγριπικό, αλλά και για τον SARS-COV2 (για όσους δεν νοσήσαν τους τελευταίους 4-5 μήνες), προκύπτει ως η σοφότερη επιλογή (δυστυχώς για τον RSV εμβόλιο δεν έχουμεακόμη. Ίσως από του χρόνου)», τονίζει ο καθηγητής

Έξαρση στην Αμερική

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πρασσάς «συνολικά στο Οντάριο υπάρχουν 112 παιδιατρικές ΜΕΘ και πλέον έχουμε πάνω από 125 παιδιά σε ΜΕΘ, πολύ περισσότερα καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας έως τώρα (εκ των οποίων πολύ λίγα είναι δηλωμένα ως 'από COVID'). Τα εξτρά περιστατικά, όπως εξηγεί, μπαίνουν πλέον σε ΜΕΘ ενήλικων και γενικά κυριαρχεί ένας μίνι πανικός στο ΕΣΥ (καθώς έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα περί πιθανής παροδικής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας)».

«O χρόνος αναμονής στα επείγοντα είναι πλέον στις 15 ώρες (αντί για 2-3 που είναι συνήθως). Απλά αντιπυρετικά/αντιφλεγμονώδη, όπως λέει ο καθηγητής, έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή. Οι εισαγωγές παιδιών είναι σχεδόν τριπλάσιες από ότι συνήθως τέτοιους μήνες, είναι κατά βάση για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Και η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο το Οντάριο. Αντίστοιχη η εικόνα και στη Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές της Αμερικής».

To CDC έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση την προηγουμένη εβδομάδα για να προειδοποιήσει για την έντονη πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών (όπως της γρίπης και του RSV κυρίως, αλλά και άλλων ιών) που έρχονται για πρώτη ουσιαστικά φορά να σαρώσουν με τέτοια ορμή την κοινότητα μαζί με τον SARS-COV2 (στην μετά-COVID εποχή).

Οι δύο λόγοι που φέρνουν έκρηξη ιώσεων

Η επιστροφή στις πόλεις, το άνοιγμα των σχολείων, η πτώση της θερμοκρασίας (που έφερε πολλούς μέσα), σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδημιολογικών μέτρων προφύλαξης δημιουργήσαν αυτές τις συνθήκες έντονης επιδημιολογικής έξαρσης, υπογραμμίζει ο κ. Πρασσάς.

Οι επιστήμονες, συνεχίζει, προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δυο ερμηνείες:

Η πρώτη υπό εξέταση ερμηνεία αφορά την συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα τελευταία 2-3 χρόνια στην κοινότητα. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι στους άλλους αυτούς ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσοτέρους χωρίς 'ενημερωμένες' άμυνες. Έτσι, λέει η θεωρία αυτή, είναι αναμενόμενο να δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοδικά ευάλωτους οργανισμούς μέχρι να ξαναέλθει μεσοπρόθεσμα η προηγουμένη ενδημική ισορροπία (μια ισορροπία που ούτως η άλλως θα είναι πολύ χειρότερη από πριν γιατί πλέον έχουμε και τον SARS-COv2 στην εξίσωση ενδημικού κόστους).

"H δεύτερη υπό εξέταση θεωρία, που είναι και πολύ πιο επικίνδυνη αν επαληθευτεί, είναι ότι η προηγουμένη μόλυνση με SARS-COV2 δημιουργεί"ζημιά" στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς. "Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατάβάση σε ενήλικες) που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με SARS-COV2 μπορεί"ενίοτε" να οδηγήσει σε τέτοιες ανοσο-διαταραχες. Στο σενάριοαυτό, αυτό που παρατηρείταιτώρα ως μεγάλη εξέχουσα πίεση στις παιδιατρικές κλινικές θα είναι ουσιαστικά το νέοεπιδημιολογικό norm στην μετα-covid εποχή" σημειώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News