Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση σήμερα υπό το φόβο νέας έξαρσης κρουσμάτων

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση σήμερα υπό το φόβο νέας έξαρσης κρουσμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας

Ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου και ώρα στις 18:00, από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως κάθε Τρίτη, σήμερα θα δημοσιευτεί και η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς και την πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα προβληματίζει τους επιστήμονες η εμφάνιση των νέων υποπαραλλαγών BQ.1, BQ1.1, που προέρχονται από την παραλλαγή Β5 της μετάλλαξης «Όμικρον», οι οποίες έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες και την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν και στην Κρήτη.

«Οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και είναι θετικό ότι από πέρσι τον Δεκέμβριο οι παραλλαγές που έρχονται είναι "παιδιά" της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενά κύματα. Αυτό είναι ένα καλό σημείο ένδειξης ότι η επιδημία γίνεται όλο και πιο προβλέψιμη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Προς το παρόν, σημειώνει, δεν εμπνέουν ανησυχία, «αλλά δεν είναι και κάτι που θα υποτιμήσουμε».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιδημιολογική αύξηση των υποστελεχών BQ.1, BQ1.1 είναι αναμενόμενο, καθώς ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC), ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 50% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. έως το Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

«Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα γύρω στο 30% σε σχέση με τη "μητέρα" παραλλαγή Β5, διότι και αυτές είναι "παιδιά" της. Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε επικράτηση τους, αυτή είναι η πρόβλεψη και το κύριο σενάριο. Το πόσο έντονη θα είναι η χειμερινή έξαρση ως αποτέλεσμα αυτών των υποπαραλλαγών είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι δραματικό σε άλλες χώρες που προηγούνται εμάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News