Αγρότες: Πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση ζήτησε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών

Ελλάδα
Αγρότες: Πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση ζήτησε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά σε θέματα γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στη γεωργία και την κτηνοτροφία

Πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση για τους αγρότες ζήτησε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας χθες Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς και ο γ.γ. Κώστας Μπαγινέτας συμμετείχαν στη συζήτηση που αφορούσε τόσο σε θέματα αλιευτικών δικαιωμάτων, όσο και σε θέματα φυτοπροστασίας και επισήμανσης τροφίμων, καθώς και στο πάγιο ζήτημα της διασύνδεσης της Ένωσης με την Ουκρανία για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής επάρκειας.

Όσον αφορά σε θέματα γεωργίας, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και μεθανίου στη γεωργία και την κτηνοτροφία, προτείνοντας το κατώτατο όριο για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να καθοριστεί στη βάση επικαιροποιημένης εκτίμησης αντικτύπου, στην οποία θα λαμβάνονται επαρκώς υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εκτροφής στα κράτη-μέλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συνδέεται με τη βιωσιμότητα και την προοπτική της εκτατικής κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας της Ελλάδας, αλλά επίσης είναι σημαντικό για την αναλογική και αποδοτική εφαρμογή της νέας Οδηγίας. Επιπρόσθετα ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ορίου παραγωγής για την υδατοκαλλιέργεια σε 100 τόνους από 1.000 τόνους, και τους λόγους για τους οποίους έχει οριστεί αυτό.

Επίσης, ζήτησε να εξεταστεί προσεκτικά ο κατάλληλος ορισμός των ευαίσθητων περιοχών και να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές αφετηρίες των κρατών-μελών όσον αφορά στον φιλόδοξο στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στη γεωργία.

Έκανε - κατά τη συζήτηση στο θέμα των αυξανόμενων πληθυσμών σαρκοφάγων στην Ευρώπη που έθεσε η Αυστρία - ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως εκρηκτική, με καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες, και τόνισε την ανάγκη πρόβλεψης αποζημίωσης.

Ενημέρωσε για τις επιπτώσεις σε γεωργικούς τομείς της χώρας, λόγω των προβλημάτων διασύνδεσης με την Ουκρανία και των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών. Επισήμανε τις μειώσεις στις αποδόσεις καλλιεργειών σιτηρών και οπωροκηπευτικών, λόγω απότομων εναλλαγών μεταξύ ανομβρίας και έντονων βροχοπτώσεων, και τις δυσχέρειες στη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας.

Τέλος, στο κοινό αίτημα της χώρας μας από κοινού με άλλα 15 κράτη-μέλη για τη χρονική επέκταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, ο κ. Μπαγινέτας ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση, πέραν της ΚΑΠ, για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αλλεπάλληλων κρίσεων στον γεωργικό τομέα, καθώς, όπως τόνισε, «η χρήση των κρατικών ενισχύσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια των εθνικών προϋπολογισμών σε πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο, καθώς η τρέχουσα κατάσταση στον γεωργικό τομέα δεν είναι έκτακτη ούτε παροδική, πρέπει να εξετάσουμε και τις όποιες δυνατότητες πρόσθετης ενωσιακής χρηματοδότησης πέραν της ΚΑΠ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News